Îngheţata şi migrenele

0

Studiul efectului de “îngheţare a creierului” (care apare când bem o băutură foarte rece sau luăm o înghiţitură mare de îngheţată) ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum anume apar durerile de cap, mai exact migrenele, ale căror cauze sunt, uneori, o necunoscută pentru medicină.

Senzaţia de durere îngheţată, de răcire bruscă a creierului în momentul în care bem ceva foarte rece sau mâncăm îngheţată, am experimentat-o cu toţii – prilej de feţe caraghioase, glume pentru prieteni, dar această senzaţie trece destul de repede şi, în realitate, nu produce niciun rău creierului. Pentru specialistul în neuroştiinţe Dwayne Godwin, cercetător în cadrul Wake Forest Baptist Medical Center din Carolina de Nord, SUA, aceste dureri de cap îngheţate sunt motiv de studiu: el susţine că ar putea oferi informaţii importante în legătură cu durerile de cap ale oamenilor, în special cu migrenele.

Durerile îngheţate de cap apar când o mâncare sau băutură rece ajunge să răcească prea mult zona pe unde artera carotidă interioară şi artera cerebrală anterioară trec suficient de aproape de suprafaţa pielii (suficient de aproape de zona gurii, pe interior). Sângele din ele circulă direct către creier, astfel că o asemenea răcire accentuată poate duce la un flux de sânge care acţionează ca un „răcitor” asupra creierului, deoarece contractă ţesutul vascular şi de aici apare şi durerea pe care o resimţim şi căreia i se spune „brain freeze”. Însă nu toată lumea experimentează acest gen de dureri, probabil pentru că arterele implicate în proces nu sunt suficient de aproape de suprafaţa gurii lor.

Studiul senzaţiei de „brain freeze” poate fi extrem de util în analizarea cauzelor şi formării durerilor de cap, pentru că oferă detalii asupra mecanismului apariţiei acestora. Acest tip de durere este uşor de indus, în experimente, plus că nu există limitări legale sau morale în a le induce – în fond, e vorba de mânca îngheţată pe gratis! Godwin susţine că multe dintre simptomele clasice ale migrenelor provin din surse similare celor formării durerii de cap îngheţate. În cazul celei din urmă, pentru a scăpa de ea este suficient să apăsăm limba pe cerul gurii sau să bem lichide calde. În cazul migrenelor, soluţiile sunt mai complicate şi nu întotdeauna funcţionale, tocmai de aceea oamenii de ştiinţă speră să afle mai multe răspunsuri, cât mai curând.

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger