Îngerul abisului – australianul care a salvat 160 de oameni de la sinucidere, cu vorba bună

0

Don Ritchie, australianul care, timp de 50 de ani,  a salvat oameni de la sinucidere, este cunoscut, în Australia, drept “Îngerul abisului. 160 de persoane îi datorează viaţa: toate veniseră să se arunce de pe stânca numită “The Gap” (foto jos), cel mai “faimos” loc pentru sinucigaşi din Australia. Bătrânul locuia chiar peste drum de stâncă, iar secretul lui în a salva oamenii erau vorba bună şi zâmbetul.

 

 

Don a murit acum doi ani, la vârsta de 85 de ani, dar multă lume şi-l aminteşte cu drag şi respect: oamenii spun despre el că era un gentleman desăvârşit, care a ales deliberat să locuiască peste drum de stânca sinucigaşilor, pentru a putea salva vieţi. Se trezea în fiecare dimineaţă şi se uita pe fereastră, să vadă dacă este cineva pe marginea stâncii. “Dacă vedea pe cineva care părea gata să sară, se ducea la el cu palmele deschise, zâmbitor şi îl întreba: Pot să te ajut cu ceva?”.

Pare neverosimil, dar trucul funcţiona: Ritchie reuşea să pornească o conversaţie cu oamenii şi îi invita la el acasă, pentru ceai sau micul dejun. “Iar acesta era, de cele mai multe ori, lucrul de care oamenii aveau nevoie pentru a-şi schimba decizia; el spunea că nu trebuie niciodată să subestimăm puterea unei vorbe bune şi a unui zâmbet”, povesteşte fiica lui Ritchie, Sue Ritchie Bereny. “Le ofer o alternativă, la modul serios. Mă comport prietenos, zâmbesc. Îi întrebam ce fac acolo, dacă nu vor să vină să vorbească cu mine, să vină la un ceai, la o bere. Îi făceam să îşi scoată din minte scopul pentru care erau acolo”, povestea, mai demult, salvatorul.

 

 

Don Ritchie (foto sus)  a luptat în al Doilea Război Mondial, ca soldat în marina australiană, apoi a lucrat ca vânzător de poliţe de asigurare de viaţă. În 1964, s-a mutat în casa aflată peste drum de “The Gap” şi, la scurt timp după mutarea acolo, a început să salveze vieţi în maniera lui originală. “Nu a trecut mult timp de la mutare până când am observat că veneau oameni să admire peisajul şi bum! Dispăreau!”, rememora bătrânul într-un interviu. “Lucrurile erau diferite atunci. Se întâmplau înainte ca poliţia să aibă vehicule speciale, înainte să existe liniile telefonice pentru sinucigaşi”, îşi aminteşte fiica lui.

Bătrânul a murit în 2012, dar până atunci a tot salvat vieţi şi nu a vrut niciodată să se mute din locuinţa sa de peste drum de stâncă. “Mă gândeam că este minunat că stăm acolo şi pot salva oameni”, spunea el, fără să vadă în asta vreo povară. Nu a putut împiedica toate sinuciderile, dar nici nu se lăsa bântuit de umbrele celor pe care nu reuşea să îi salveze. Încerca totul cu fiecare persoană, dar, dacă pierdea vreuna, accepta faptul că nu putea face mai mult decât făcuse deja. În anul 2006, Ritchie a primit o medalie de merit a Australiei, pentru ceea ce făcea, iar în 2011 a primit distincţia de “erou local”.

Îngerul abisului, bărbatul care, cu zâmbet şi vorbă bună, a salvat 160 de vieţi, şi-a petrecut ultimul an din viaţă luptând cu cancerul. A murit înconjurat de familia lui – soţia, cele trei fiice şi cei patru nepoţi. A rămas un optimis până la final. “Îmi imaginez că, după ce nu voi mai fi, altcineva va veni să facă tot ce am făcut eu”, a spus el într-un din ultimele interviuri acordate, înainte să părăsească această lume.

 

 

Surse:  The Sydney Morning HeraldGawker, Oddity Central

Foto: Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Testul de sânge care prezice riscul sinuciderii

Statul New Mexico acceptă sinuciderea asistată pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal

Moartea vinde. Cum să faci primul milion

FOTO Ultima privelişte: Fotografii din locuri unde oamenii şi-au luat viaţa

VIDEO Un european luptă cu epidemiile de sinucidere din Japonia

Cum să te sinucizi fără să mori


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger