Infracțiunile de mediu, în strânsă legătură cu criminalitatea organizată

0

Infracțiunile de mediu precum braconajul pentru fildeș și tăierea copacilor au devenit “o formă de delict gravă, organizată și deseori transnațională”, a spus directorul executiv al Interpol în cadrul unui summit internațional.

 

 

Bernd Rossbach a detaliat că infracțiunile de mediu sunt în tot mai strânsă legătură cu alte forme de criminalitate grave și organizate. Interpol realizează, în prezent, cea mai amplă operațiune de depistare a braconajului pentru fildeș. Agenți în 15 țări africane investighează comerțul cu fildeș pentru a opri această industrie de milioane de euro. Interpol încearcă să stopească cererea tot mai mare de fildeș care vine în special din țări asiatice, precum China.

Melanie Virtue, reprezentanta Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP), a spus, la rândul său, că în Camerun peste 400 de elefanți au fost omorâți doar în ultimele două luni. Printre alte exemple se numără omorârea a peste 500 de rinoceri în ultimele 18 luni în Africa de Sud, mai puțin de 50 de coarne de rinocer fiind recuperate. Cornul de rinocer este, în prezent, mai valoros decât aurul, susțin reprezentanții Convenției privind Comerțul cu Specii Periclitate (Cites).

Și populația cimpanzeilor este periclitată. În Guinea, 69 de cimpanzei au fost exportați ilegal în China numai în 2010 și cel puțin 130 în ultimii trei ani.

De asemenea, un raport prezentat de UNEP arată că tăierile ilegale de copaci reprezintă 15-30% din lemnul total de la nivel mondial. Defrișările sunt responsabile pentru 17% din emisiile de gaze cu efect de seră.

În cadrul summit-ului au fost discutate soluții de interceptare inteligentă a traficului cu specii periclitate și de interzicere a comerțului pe Internet cu specii periclitate.

Sursa: Guardian

Foto: Flickr / Topato


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger