INFOGRAFIC Oamenii de ştiinţă îşi imaginează cum va arăta lumea viitorului

1

Multe dintre scenariile care în trecut păreau de domeniul ştiinţifico-fantastic s-au transformat în realitate şi, pe măsură, ce tehnologia avansează galopant, realitatea are şanse din ce în ce mai mari să depăşească, pe alocuri, puterea imaginaţiei. Dacă în urmă cu 50 de ani, Isaac Asimov anticipa că omenirea va avea de înfruntat în 2014 conflictul dintre distrugerea naturii şi nevoia de mediu sănătos, vizionarii prezentului se întrec deopotrivă în predicţii despre viitorul apropiat şi despre cum va arăta viaţa peste un cvintilion de ani — adică peste un milion de cvadrilioane (1030) .

6a00e54f8c25c98834016768f05fe7970b-800wi

Mai jos, puteţi parcurge în două infografice consistente câteva dintre cele mai răspândite predicţii legate de evoluţia lumii.

Primul dintre ele, realizat de Information is Beautiful la începutul anului trecut, conturează, cu ajutorul părerilor unor oameni de ştiinţă, politicieni şi jurnalişti, câteva tendinţe cu care omenirea se va confrunta până în 2150. Deşi prima dintre aceste predicţii, estimată pentru 2013, şi anume faptul că “Marele Zid Chinezesc” al cenzurii informatice nu-i va mai putea ţine în frâu pe utilizatorii de net din China, care ar fi urmat să aibă acces la Internetul global, nu s-a adeverit, pentru anul viitor ne putem aştepta, potrivit ipotezelor, la crearea primului şoarece nemuritor. În 2037, spun aceiaşi specialişti, ne putem aştepta ca sistemele informatice să permită înregistrarea pe diferite site-uri şi platforme direct din creier, iar în 2150, i-am putea cunoaşte pe primii oameni care au depăşit vârsta de 150 de ani.

Cel de-al doilea infografic, mult mai ambiţios, realizat pentru BBC tot de către Information Is Beautiful, extinde orizontul predicţiilor pentru viitorul în care specia umană va fi dispărut demult de pe faţa Pământului — lucru care s-ar putea întâmpla peste un miliard de ani, în urma radiaţiilor Soarelui, a cărui temperatură ar fi cu 10% mai mare. Dintre veştile proaste pe care le aduce acest exerciţiu de imaginaţie bazat pe calcule probabilistice, amintim dispariţia bărbaţilor, ca urmare a faptului că, în ultimii ani, cromozomul Y s-a rărit consistent, fenomen despre care puteţi afla mai multe aici. Astfel, dacă e să ne încredem în aceste estimări, peste 5 milioane de ani nu vor mai exista bărbaţi pe Terra, însă femeile ar urma să supravieţuiască ani buni fără ei, atâta vreme cât dispariţia speciei umane este aşteptată peste un miliard de ani. Predicţiile se extind însă mult peste puterea noastră de calcul, ajungând peste un cvadrilion de ani), aşa că vă propunem să călătoriţi puţin în timp, propulsaţi de puterea imaginaţiei.

 

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger