INFOGRAFIC | Cu ce probleme se confruntă azi vârstnicii din România

0

Aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt astăzi afectați de singurătate într-o mai mare sau mai mică măsură, conform studiului național realizat de GfK pentru Fundaţia Principesa Margareta a României în septembrie 2015. Același raport relevă topul celor 5 probleme ale vârstnicilor din România: situația financiară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa unui interlocutor.

Îmbătrânirea populației este un fenomen în creștere care afectează nu numai România, ci întreaga Europă. Conform Institutului Naţional de Statistică, 3.247.744 de persoane din populația totală a României au vârsta de peste 65 ani.  În plus, țara noastră se confruntă cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și lipsa unui sistem integrat de suprijin. Toate acestea fac ca foarte mulți vârstnici să trăiască singuri, lipsiți de contact social. Pentru a cerceta dimensiunea și problematica izolării sociale, Fundația Principesa Margareta a României a comandat un studiu național axat pe izolarea socială a vârstnicilor, una dintre principalele provocări cu care se confruntă această categorie de populație.

Batrânețea este asociată, în general, cu o stare precară a sănătății, dar și cu o viață mai puțin activă din punct de vedere social și profesional, fapt ce aduce cu sine sentimentul de inutilitate sau respingere socială. Persoanele vârstnice asociază singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic. Numărul femeilor afectate de singurătate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt mai afectate de singurătate decât cele din mediul rural.

„În România de astăzi, vârstnicii se confruntă nu doar cu boala și venturile scăzute, ci și cu dureroasa indiferență a semenilor, dublată de lipsa unor servicii sociale eficiente adaptate lor”, a declarat Mugurel Mărgarit Enescu – Director Executiv al Fundației Principesa Margareta a României.

Aspecte cheie relevate de studiul național realizat de GfK  pentru Fundaţia Principesa Margareta a României 

Infografic_Situatia_varstnicilor_din_Romania

Fundaţia Principesa Margareta a României este una dintre puţinele organizaţii non-guvernamentale care derulează programe sociale dedicate seniorilor, având o experiență de 25 de ani.  De-a lungul timpului, Fundaţia a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora lor, precum Fondul special pentru Bătrâni, rețeaua Pentru Seniorii Noștri,

Niciodată Singurvoluntari aproape de vârstnici, campania națională Flori pentru Suflet, Centrele comunitare intergeneraționale sau Telefonul Vârstnicului. Peste 171.000 de persoane au primit sprijinul Fundației Principesa Margareta a României, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc la începutul lunii decembrie, sociologi și experți ai vârstei a III-a , precum și reprezentanți ai Fundaţiei Principesa Margareta a României și ai asociației franceze les petits freres des Pauvres au dezbătut problematica singurătății, modele de bune practici pentru combaterea efectelor izolării sociale și au propus soluții concrete de intervenție pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale vârstnicilor din România.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger