INFOGRAFIC Cei mai mari responsabili pentru schimbările climatice

0

Unul din principalii factori care contribuie la schimbările climatice sunt emisiile generate de industriile poluante, dintre care sectorul energetic este responsabil pentru 75% din totalul de emisii, la nivel global. Iar din cele 196 de ţări de pe glob, 10 dintre ele acoperă trei sferturi din cantitatea totală de emisii. Un infografic realizat de World Resources Institute arată cum au contribuit cei mai mari poluatori la schimbarea climatică în 2012, cel mai recent an pentru care există date comparative.

 

r-CARBON-EMISSIONS-COSTS-large570

 

În timp ce cercetătorii aproape că au ajuns la un consens legat de contribuţia omenirii la schimbările climatice, fiind 95% că încălzirea globală este cauzată de activităţile umane, diverse grupări politice continuă să nege acest fapt, iar lipsa unor măsuri globale concertate pentru a preveni aceste schimbări creşte în fiecare moment riscul unor fenomene de proporţii catastrofice. De la creşterea radiaţiilor şi a furtunilor de ultraviolete, până la foamete şi conflicte civile, toate acestea sunt posibile urmări pe care comunitatea ştiinţifică le atribuie absenţei unei strategii de combatere a efectelor încălzirii globale.

În spatele ameninţării schimbărilor climatice, pe care ministrul britanic al Afacerilor Externe o compară cu ameninţarea unui război nuclear, se află însă doar câţiva jucători de pe scena geopolitică. Potrivit infograficului de mai jos, “plăcinta” emisiilor poluante e împărţită atât de ţările dezvoltate, cât şi de ţările în curs de dezvoltare: dacă un sfert din totalul emisiilor provine din China, pe locul doi se situează Statele Unite ale Americii, cu cel mai mare raport între cantitatea de emisii şi numărul locuitorilor, de opt ori mai mult în cazul Indiei.

 

 

Dintre toate sectoarele de activitate, cele mai mari contribuţii în materie de emisii le reprezintă industria energetică şi agricultura, aceasta din urmă generând 1% din cantitatea totală la nivel global.

Infograficul de mai sus este realizat cu ajutorul instrumentelor digitale puse la dispoziţie de Climate Data Explorer, un agregator de informaţii, date şi metode de analiză dedicate unei mai bune înţelegeri a complexităţii schimbărilor climatice.

Potrivit unei anchete The Guardian, pentru criza climatică a secolului nostru ar fi responsabile doar 90 de companii, dintre care majoritatea activează în industria petrolului, a gazelor naturale și a cărbunelui. Autorul cercetării citate de ziarul britanic, Richard Heede, om de știință la Climate Accountability Institute din Colorado, spune că există mii de firme producătoare de petrol, gaze naturale și cărbune în întreaga lume, dar că cei care iau deciziile ar putea încăpea într-un autobuz sau două. Jumătate din emisiile cu gaz de seră estimate în prezent au fost generate doar în ultimii 25 de ani, mult după data la care guvernele și corporațiile au început să-și dea seama că sporirea emisiilor cu gaz de seră cauzează schimbări climatice periculoase.

Sursa: FastCoexist

Foto: Getty

Puteţi citi şi:

Cea mai mare companie petrolieră discuta de încălzirea globală încă din 1981, dar timp de 27 de ani a finanţat negarea ei

Premieră: Olanda, obligată prin decizie judecătorească să reducă emisiile cu 25%

Cetăţenii olandezi au dat guvernul în judecată pe tema schimbărilor climatice

CIA nu va mai împărtăşi datele despre încălzirea globală cu oamenii de ştiinţă

Ce îi sperie pe cercetătorii din domeniul schimbărilor climatice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger