INFOGRAFIC Câtă hrană se iroseşte în lume

0

Deşi în lume trăiesc circa un miliard de oameni care suferă de malnutriţie, ţările dezvoltate continuă să irosească din ce în ce mai multă hrană: Marea Britanie, SUA şi Europa irosesc, de pildă, de două ori mai multe alimente decât le-ar fi necesare populaţiei. În condiţiile în care ţările europene dispun de o cantitate triplă de hrană, faţă de nevoi, iar SUA de o cantitate de patru ori mai mare, iar populaţia planetei va atinge în 2050 pragul de 10 miliarde, Naţiunile Unite atrag atenţia asupra găsirii de urgenţă a unor soluţii.

Potrivit analizelor, principalele surse de risipă ale hranei sunt:

Agricultura

În ţările industrializate, fermierii trebuie adesea să producă mai mult decât cantităţile estimate, pentru a se asigura că pot livra distribuitorilor. Această problemă ar putea fi remediată printr-un sistem mai bun de etichetare, prin care să se afişeze termenul la care se deteriorează alimentele. Astfel, acestea din urmă pot fi păstrate timp mai îndelungat în magazine.

Perioada de după recoltare

Această problemă afectează în special ţările în curs de dezvoltare, unde infrastructura este mai puţin modernizată. Îmbunătăţirea drumurilor ar putea permite alimentelor perisabile să ajungă mai repede la punctele de distribuţie, reducând risipa.

Procesarea

Ţările în curs de dezvoltare pierd cele mai multe fructe şi legume în acest stadiu, deoarece menţinerea facilităţilor pentru administrarea cantităţilor mari de produse este costisitoare. În acest sens, ar fi necesară o mai bună cooperare a agricultorilor cu cei care deţin facilităţile de procesare.

Distribuţia

Dacă un supermarket refuză un transport de produse alimentare, firma de transport nu are la dispoziţie destul timp pentru a găsi un alt punct de distribuţie, iar astfel alimentele se strică. Un sistem de coordonare mai bun, prin care distribuitorii să găsească furnizori în apropiere, ar atenua această problemă.

Consumul

Consumatorii din ţările dezoltate irosesc de cinci ori mai multă hrană decât cei din ţările în curs de dezvoltare. O mai mare conştientizare în rândul publicului larg, precum şi măsuri pentru o distribuire mai eficientă a alimentelor în rândul tuturor segmentelor de populaţie ar putea reduce cantităţile uriaşe de hrană risipită.

Infograficele de mai jos ne ajută să înţelegem mai bine ce tipuri de alimente sunt irosite şi cum putem avea un comportament de consum mai responsabil.

Sursa: PopScience

Puteţi citi şi:

VIDEO Campanii care descurajează risipa alimentară, promovând fructe şi legume urâte

VIDEO Protest: Un francez a călătorit prin lume, mâncând numai din gunoaie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger