Infertilitatea va reduceșansele colonizării spațiului cosmic

0

Renumitul astrofizican Stephen Hawking a spus anul trecut că specia umană va trebui să colonizeze spațiul în următorul secol dacă vrea să supraviețuiască. Asta i-a determinat pe oamenii de știință să-și pună întrebarea: dacă drumul până la o nouă planetă mamă locuibilă ar dura mii de ani, ar putea oamenii să se reproducă de-a lungul călătoriei? Primele indicații de la NASA nu sunt încurajatoare: spațiul nu este un mediu propice activității sexuale.

Un studiu privind fezabilitatea colonizării planetei Marte, realizat de trei cercetători de la agenția spațială americană, spune că astronauții ar trebui să evite sarcinile de-a lungul drumului din cauza nivelului ridicat de radiații care le-ar bombarda organismul, scrie The Independent. În lipsa unor scuturi de protecție eficiente, despre care nu se poate vorbi în momentu de față, particulele de protoni de foarte mare energie ar steriliza probabil orice fetus zămislit în spațiu și ar putea avea un mare impact asupra fertilității masculine.

Studiile pe primate au arătat că expunerea la radiații ionizante omoară celulele embrionare din fătul conceput de o femeie în a doua jumătate a perioadei de gestație. În spațiu, radiațiile provin din mai multe surse, însă oamenii de știință de la NASA sunt îngrijorați de două tipuri: erupțiile solare și razele cosmice. Deși scuturile proiectate de NASA îi poate proteja pe astronauți de prima amenințare enunțată, ele nu pot face nimic împotriva razelor cosmice, constituite din particule puternic încărcate.

Până nu demult, sexul a fost un subiect tabu pentr agenția spațială americană, care are un cod strict privind relațiile dintre astronauți. NASA a trimis o singură dată în spațiu un cuplu format din soț și soție, însă aceștia au păstrat discreția privind natura relațiilor de la bord.

Citiți și:

Futurologul Michio Kaku: Va trebuie, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

De ce bărbații și femeile se sărută în mod diferit

“Addicted to love”: Dragostea, chimie sau sentiment?

Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie din Univers

VIDEO. A fost descoperită cea mai mare gaură neagră care poate înghiţi întregul sistem solar

Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012

Foto: Flickr/Mike Licht, NotionsCapital.com


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger