Infecțiile cu HIV au scăzut considerabil, arată cel mai recent raport al UNAIDS

0

Ziua dedicată luptei împotriva SIDA, sărbătorită în întreaga lume pe 1 decembrie, aduce o veste bună, anul acesta, pentru toți cei implicați în războiul medical contra maladiei care a înspăimântat secolul 20. Potrivit unui raport al ONU, nivelul de infectare cu HIV a scăzut considerabil în ultimii ani.

 

Efortul medical concentrat pe dezvoltarea și impunerea unor medicamente care să reducă șansele de transmitere a virusului HIV pare să dea rezultate. Raportul publicat de UNAIDS (care coordonează lupta anti HIV și SIDA la nivel internațional) arată că atât numărul de noi infecții, cât și numărul de decese cauzate de SIDA au scăzut cu o cincime față de nivelul lor maxim atins în 1997 și, respectiv, 2005.

”Accesul publicului la tratamente a avut categoric un impact real asupra multor vieți”, a spus directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé. În zona africană sub-sahariană, rata noilor infecții a scăzut cu 26% față de 1997, iar în Africa de Sud și zona Caraibe, cu o treime față de același nivel de referință. Tratamentul special contra transmiterii virusului, cunoscut sub numele de ART, a ajuns la 14,2 milioane de oameni din țări sărace, care au fost considerați eligibili (pentru tratament). Până în 2015, ținta este ca tratamentul să ajungă la toți cei aflați în necesitate din astfel de țări sub-dezvoltate.

 

Sursa: NewScientist

Foto: Adriana Stuijt / Digital Journal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger