Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului

0

În timp ce guvernul chinez vrea să combată nivelurile letale de smog printr-o nouă rețea energetică și îndepărtarea mașinilor vechi de pe străzi, un artist olandez care trăiește în Beijing atacă problema la o scară mai mică, scrie FastCoExist. Mai exact, Daan Roosegaarde vrea să abosoarbă poluarea din capitala Chinei, folosind electricitatea statică, și să o transforme în bijuterii sofisticate.

 

 

Artistul are de gând să atragă poluarea dintr-o bucată de smog de 40×40 de metri aflată deasupra unui parc al Beijingului. Tehnologia pe care o va folosi anul viitor este utilizată deja la scară mai mică în spitale, pentru filtrarea aerului. “E ciudat procesul prin care absorbi poluarea din aer și o ai în mână câteva minute mai târziu”, spune Roosegaarde. “Arată ca o pudră neagră mistică, dar ce e cel mai fascinant la ea este că o respiri.” Echipa de designeri din spatele proiectului va transforma smogul colectat în inele de lux, una din versiuni având o piatră transparentă cu un cub mic de funingine înglobat în ea, cealaltă, un diamant fals.

 

 

Deși proiectul său nu va avea niciun impact asupra nivelului de poluare din Beijing, artistul speră că va crește gradul de conștientizare privind acest fenomen. Roosegaarde spune că prin cumpărarea fiecărui inel, oamenii dau înapoi 1.000 de metri cubi de aer proaspăt orașului. “Dacă creezi cel mai curat parc din Beijing, arăți cum va arăta și cum se va simte viitorul”, crede el. “Oamenii vor vedea diferențele dintre vechiul și noul aer. Îl pot simți, mirosi și respira. Asta va crea un imbold pentru popularea întregului oraș cu mașini electrice, industrie curată, ciclism.”

 

Puteți citi și:

Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat

Bonus de smog pentru angajaţii Panasonic detaşaţi în China

FOTO Protest împotriva poluării din China: miri cu măşti de gaze

Primul chinez care dă în judecată guvernul din cauza smogului

Protest semi-nud împotriva poluării din Beijing

Cel mai tânăr pacient chinez cu cancer la plămâni are 8 ani. Cauza: poluarea aerului

Aerul poluat al Chinei provoacă tensiuni între China şi Japonia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger