Inegalitățile sociale, văzute din satelit

0

Unul dintre nenumărații indicatori ai inechităților sociale este, după cum arată o cercetare care a folosit imagini adunate de pe Google Earth, numărul de copaci din cartiere. În zonele locuite de oameni înstăriți și loturile verzi sunt pe măsură, în vreme ce în cartierele locuite de săraci, copacii au devenit mai mult sau mai puțin un lux.

 

După cum arată un studiu citat de TreeHugger, în Statele Unite, la fiecare procent în plus la venitul pe cap de locuitor, cererea de spațiu verde în zonele rezidențiale creșre cu 1,76 %. Când venitul scade cu 1 %, scade și cererea de zone verzi cu 1,26%. Puse cap la cap, concluziile susținute de imagini din satelit arată că, pe măsură ce orașele sunt mai bogate, numărul copacilor crește atât în spațiul public, cât și în zonele private. S-a mai observat totodată și că orașele unde sistemul de taxe locale este mai generos sunt mai verzi, municipalitățile având posibilitatea de a planta și întreține mai mulți copaci.

Tim De Chant arată pe blogul său, Per Square Mile, că aceste diferențe nu au un impact doar la nivel estetic, ci mai ales la nivelul calității aerului și temperaturii: vara, copacii scad temperatura din zonele respective. Implicații mai puțin evident se înregistrează și în ceea ce privește stresul locuitorilor, calitatea vieții, dar și rata infracționalității. Această concluzie contrazice stereotipul potrivit căruia în cartierele oamenilor bogați au ras toți copacii, s-au ras toți copacii pentru a se construi case.

Aceste inegalități au fost studiate, folosind imaginile din satelit, în America de Nord și de Sud, precum și în China, unde au fost confirmate rezultatele.

 

Rio de Janeiro

 

 

 

Oakland

 

 

 

Beijing

 

 


Mai multe comparații între cartiere puteți vedea aici.

 

Sursa: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger