Inegalitatea între oameni există încă din epoca de piatră

1

Un studiu recent a descoperit că inegalitatea între oameni era o realitate încă de acum 7.000 de ani, adică în timpuri neolitice. Cercetarea este publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences şi s-a bazat pe studiul a peste 300 de schelete umane găsite în Europa centrală, în diferite situri.

 

 

Pentru fermierii din neolitic, inegalitatea se traducea prin accesul la pământ mai bun, iar diferenţa o făceau uneltele. Practic, oamenii de ştiinţă au descoperit schelete ale oamenilor de atunci, îngropate alături de unelte, iar analizele de laborator care indică provenienţa individului au demonstrat că posesorii de unelte aveau posibilitatea de a ocupa şi lucra un pământ mai bun şi mai apropiat de zona lor de baştină; fermierii fără unelte erau nevoiţi să caute alte pământuri, la distanţă, care este foarte probabil să nu fi fost la fel de fertile precum cele ocupate de fermierii posesori de unelte.

Analiza scheletelor în funcţie de sex a arătat că femeile erau adeseori îngropate departe de locurile de baştină, ceea ce le-a indicat cercetătorilor faptul că societăţile de atunci erau centrate pe figura masculină, iar femeia era cea care se muta pentru a fi alături de bărbatul cu care împărţea viaţa. „Rezultatele obţinute de studiul nostru, alături de alte studii care vorbesc despre sistemul de împărţire a pământului la fermierii timpurii din Germania neolitică, spre exemplu, sugerează că originile acestei diferenţieri sau inegalităţi în ceea ce privea accesul la teren agricol vin din începuturile erei neolitice, nu de mai târziu, cum se credea până acum. Sigur că dovezile de mai târziu sunt mai complexe, vorbim de nivele de bogăţie, evidenţiate tot de ce găsim în morminte, dar începuturile se regăsesc în acest sistem de ocupare a pământului, care în mod clar diferenţia poziţia unui fermier faţă de a altuia”, explică profesorul de arheologie şi antropologie Alex Bentley, de la Universitatea Bristol, coordonator al studiului.

 

Sursa: LiveScience

Foto: Bible-archaeology.info / Unelte din neolitic


Un comentariu

  1. Pingback: Este inegalitatea o trăsătură naturală a speciei umane? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger