Inegalitatea economică distruge democrația

1

Creșterea economică a unei țări nu rezolvă problemele fundamentale ale acelei țări dacă nu e însoțită și de o micșorare semnificativă a inegalităților. Mai simplu spus – degeaba ne crește PIB-ul dacă unii sunt foarte bogați și alții sunt săraci.

 

 

În American Journal of Political Sciences a apărut un articol care prezintă relația dintre inegalitățile economice dintr-o țară și toleranța cetățenilor față de homosexualitate (și studiul se poate extinde și la toleranța față de minorități etc).

Folosind date de la World Values Survey și statistici naționale din 35 de țări, cercetătorii au descoperit că, într-adevăr, creșterea economică îi face mai toleranți pe cei care beneficiază de ea. Managerii și ceilalți profesioniști din domenii care sunt afectate pozitiv de creșterea economică au devenit mai toleranți și cultura lor e una a toleranței.

Atitudinile celorlalte clase sociale sunt însă mai puțin tolerante. Creșterea economică a unei țări nu schimbă mai nimic din perspectiva asupra lumii a celor care nu beneficiază semnificativ de boom-ul economic. Diferența dintre clase, inegalitatea care se adîncește în unele țări în ciuda creșterii economice, accentuează intoleranța.

Politicile de stat care au ca scop creșterea economică dar ignoră inegalitatea economică contribuie la creșterea valorilor sociale și politice negative, creșterea intoleranței, considerată în general periculoasă pentru democrație.

Să nu ne mai îmbătăm deci cu creșteri economice de 2% dacă acestea nu sunt resimțite concret de toate categoriile sociale, nu doar de beneficiarii direcți, cei care se află mai aproape de bani.


Un comentariu

  1. frumos, spuneti si despre cum se creeaza bani din nimic, si cum se imprumuta statul de miliarde de euro si tot nu exista bani…pentru saraci bineinteles, ca de aia se si numesc saraci si bogati.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger