Industria sărăciei, revitalizarea urbană sau hrana viitorului, printre temele competiției Fresh Perspectives de la Pelicam 2016

0

Competiția Fresh Perspectives revine în acest an la Pelicam cu o selecție de filme care desfac în bucăți realitatea din jurul nostru și o pun la loc dintr-o perspectivă mai prietenoasă cu mediul. Documentarele selectate vor fi proiectate în premieră națională:

Urban Tides” (r. Simone Eleveld, 2015, Olanda) ne arată cum se poate transforma un fost șantier naval într-un spațiu comunitar unde toată lumea poate învăța să trăiască în armonie cu natura. Regizoarea Simone Eleveld și inițiatoarea proiectului De Ceuvel, Cynthia Mooij, vor fi prezente la proiecție.

Poverty, Inc” (r. Michael Matheson Miller, 2015, SUA) arată cum ajutorul umanitar din Africa s-a transformat într-o afacere de miliarde de dolari care îi îngroapă și mai tare pe africani în sărăcie și dependență față de acțiunile caritabile.

March of the White Elephants” (r. Craig Tanner, 2015, Brazilia/SUA/Africa de Sud) demontează ideea larg răspândită conform căreia organizarea Cupei Mondiale oferă beneficii țărilor gazdă. În schimb, demonstrează că FIFA este un parazit modern ce abuzează țările iubitoare de fotbal.

Digital Food” (r. Martijn Kieft, 2015, Olanda) încearcă să afle cum va arăta mâncarea viitorului, pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul combustibililor fosili de care depinde hrana noastră.

De asemenea, competiția Fresh Perspectives cuprinde unul dintre documentarele din Focusul Pelicam 2016 despre industria modei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmărește traseul designeriței Reet Aus care are un plan ambițios de a schimba viziunea în industria modei. Reet va fi alături de noi la Pelicam.

Competiția Fresh Perspectives va fi jurizată și în acest an de cinci adolescenți din Tulcea, coordonați de Ileana Bîrsan, jurnalist și critic de film, în prezent inițiatoare de cursuri și ateliere de educație cinematografică pentru elevi.

Competiția de documentare scurte din acest an cuprinde o selecție de nouă filme, din opt țări, din Franța până în Brazilia. Printre acestea, se numără singurul documentar românesc din competiția Pelicam 2016 – “Păstrătorii de Rost” – film proiectat în premieră mondială. Tot în cadrul competiției de scurt-metraje, va fi proiectat “Som Pastor” (r. Borja Calvo, 2015, Spania), un film emoționant despre un băiețel de 11 ani care, la 4 ani, și-a rugat părinții să-i ia o găină. Au urmat iepuri, papagali, oi, arici, capre… Filmul va fi proiectat în prezența regizorului.

Juriul competiției de scurt metraje este format din:

Heinz Hermanns, fondatorul festivalului de scurt-metraje Interfilm, de la Berlin. Este, de asemenea, co-fondatorul si directorul festivalului de scurt-metraje „Going Underground“, care are loc în metrourile din Berlin și, din 2011, și în metrourile din Seul, Coreea de Sud.

Luiza Vasiliu, jurnalist, editor coordonator al revistei de cultură Scena9. 

Séverine Lenglet, realizatoare de film de origine franceză, stabilită la Berlin. Coordonează proiecte transeuropene, cu focus pe probleme sociale legate de migrație, diversitate și democrație.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger