Industria entertainmentului nu e afectată de piraterie, dimpotrivă

1

Marii jucători ai industriei muzicale strigă din ce în ce mai disperaţi „Săriţi, hoţii!” şi acuză pirateria că distruge muzica şi îi sărăceşte pe artişti. Cifrele spun cu totul altceva.

În 2005, industria entertainmentului americană a pierdut 20 de miliarde de dolari din cauza pirateriei. Casele de înregistrări au pierdut 12 000 de joburi, iar cele producătoare de film 46.597 de locuri de muncă şi 6 miliarde de dolari. Rezultatele sunt adevărate, dar parţiale.
Pierderile pe care le raportează producătorii sunt cele la nivel de vînzări de discuri şi de box-office. În acelaşi timp, în total, incluzînd concertele, banii din publicitate şi vînzările pe noile canale (pay-per view, video-on-demand, iTunes etc.) industria şi-a mărit profiturile.
Datele furnizate de PWC, Global Entertainment and Media Outlook şi IDATE arată că, din 1998  profiturile totale ale producătorilor de muzică şi film au crescut.

E adevărat că un segment al industriei s-a clătinat, dar au compensat celelalte. Cînd au cerut înăsprirea legilor împotriva pirateriei, reprezentanţii industriei au uitat să amintească şi de aceste date. Se victimizează şi în acelaşi timp se descurcă mai bine ca niciodată.
Cei care piratează sunt şi cei care cumpără mai multe produse de gen. Afectate sunt numai împrumuturile de DVD-uri, nu şi vînzările. Un studiu japonez a demonstrat că Youtube ajută industria, nu o sabotează.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Legenda luptătorului de Facebook | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger