Indonezia revocă permisele de exploatare a aurului după proteste violente în care au murit doi oameni

0

Autoritățile indoneziene au promis că vor revoca acordurile pentru o exploatare minieră pe insula Sumbawa, în urma unor proteste violente în care au murit doi oameni și un birou guvernamental a fost incendiat.

Principala organizație ecologică din Indonezia spune, însă, că angajamentul guvernului nu este unul cinstit.

Mii de protestatari au ieșit în stradă în Bima, pe insula Sumbawa, la 1.330 de kilometri de capitala Jakarta, unde au incendiat biroul autorităților pentru a opri o exploatare de aur, despre care susțin că le-ar distruge pământurile și existența.

Cei mai mulți dintre cei 1,3 milioane de locuitori din Bima sunt agricultori sau pescari, fiind îngrijorați de urmările ecologice ale exploatării aurului  asupra pământurilor și apelor lor, potrivit Walhi, cea mai importantă organizație de protecție a mediului din țară.

Protestele de săptămâna trecută sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste ale localnicilor și studenților care au cerut recovarea permiselor de exploatare ale parteneriatului între Sumber Mineral Nusantara din Indonezia și Arc Exploration din Australia. În decembrie, doi protestatari au fost împușcați de poliție și uciși, iar alți opt au fost răniți.

Ministrul energiei Jero Wacik a spus că aprobările vor fi revocate, dar procesul durează. Dar nu această promisiune este ceea ce așteaptă protestatarii întrucât această promisiune a mai fost făcută, dar nu a fost respectată, spun reprezentanții Walhi.

Arc Exploration a anunțat pe 3 ianuarie că licența sa de exploatare  a fost suspendată temporar pentru un an de zile începând cu 23 decembrie.

Protestele din Bima urmează unei serii de proteste din ultimul an față de operațiunile miniere din Indonezia. În octombrie, mii de mineri din Freeport, Papua au cerut creșteri salariale din partea PT Freeport Indonezia, companie de exploatare a cuprului și aurului din Statele Unite. Un protestatar  a fost ucis și mai mulți răniți.

Asociația Mineritului din Indonezia susține că guvernul ar trebui să revoce acordurile pentru companiile miniere care afectează existența localnicilor.

Foto: Flickr / Earthworks

Sursa: Guardian

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger