Indicii despre poluarea de acum două secole stau în paginile cărţilor vechi

0

Unele dintre cele mai relevante indicii despre nivelul poluarii de la Revoluţia Industrială până în prezent stau nu doar în cuvintele conţinute de cercetările ştiinţifice, ci şi în paginile propriu-zise ale acestora, arată Treehugger.

Potrivit unui chimist preocupat de studierea istoriei poluării, testarea hârtiei cărţilor şi ziarelor vechi poate creiona o imagine corectă a nivelului de dioxid de carbon din lume din ultimele secole, o imagine mai bună decât cea obţinută cu metodele actuale bazate pe mostre de gheaţă şi inimi de copaci.

Hârtia din cărţile vechi deţine informaţii valoaroase despre poluare aşa cum au experimentat-o copacii din care este făcută, susţine chimistul Dan Yakir, de la Institutul Weizmann de Ştiinţe. În mod obişnuit, cercetătorii monitorizează inimile de copaci şi gheaţa pentru a alcătui harta istorică a emisiilor, dar se pare că indicii mai bune decât atât s-au aflat sub nasul lor în tot acest timp.

“În loc mergem la copaci din toată lumea pentru a lua mostre, mergem la bibliotecă”, spune acesta.

Potrivit cercetătorului, folosirea cărţilor vechi pentru a afla nivelul de poluare de la începerea revoluţiei industriale până în prezent are un mare avantaj, şi anume în bibliotecă găseşti mult material de studiat, care ar echivala cu foarte multe mostre de copaci adunate de prin lume.

Yakir a aplicat metoda “cititului în cărţi vechi” la biblioteca universităţii de unde a colectat mostre de pagini din cărţi de ştiinţă şi literatură vechi de două secole. El a căutat proporţia a doi izotopi de carbon care rezultă din arderea combustibililor fosili, demonstrând că intensitatea arderii combustibililor fosili a crescut în ultimii 150 de ani.

Foto: nemzetikonyvtar

Citiţi şi:

Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor din vest

Tricourile care te anunţă când eşti într-un loc poluat

Melci gigantici monitorizează poluarea aerului din Rusia

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger