India: Zeci de femei moarte sau spitalizate, după ce au fost plătite de stat să fie sterilizate

0

Cel puţin 11 femei au murit şi alte 62 au fost spitalizate după ce au fost supuse unor operaţii de sterilizare într-o clinică de stat din India, arată CNN. Acestea se numărau printre cele peste 80 de femei venite într-o “tabără de sterilizare” din districtul Bilaspur, din statul indian Chhattisgarh, după ce primiseră fiecare 1.400 de rupii (circa 23 de dolari) pentru a se supune procedurii de sterilizare.

 

 

Guvernul indian derulează de ani buni iniţiative pentru a stopa creşterea demografică, iar programul de sterilizare se numără printre aceste iniţiative. Programul nu este obligatoriu, însă activiştii pentru sănătatea reproducerii îl consideră lipsit de etică. Human Rights Watch a condamnat, de asemenea, politica de sterilizare contra-cost, sugerând o mai mare concentrare pe încurajarea folosirii contracepţiei şi a vasectomiei, proceduri cu riscuri mult mai scăzute. Deşi moartea survenită în timpul sterilizării nu este frecventă, incidentele recente sunt un semnal de alarmă pentru guvernul Indiei, ţara aflată pe locul doi în lume, ca populaţie, să reevalueze politica de control demografic.

“Aceste veşti tragice şi şocante nu ne surprind în totalitate,” a declarat Kerry McBroom, directoare a Iniţiativei pentru Drepturile Reproducerii, din New Delhi. “Era aproape inevitabil, date fiind condiţiile nesigure, neetice şi neigienice din aceste tabere deschide în India.” “Taberele de sterilizare”, deschise de autorităţi în jurul unor unităţi medicale mobile, funcţionează, potrivit specialiştilor, în medii necorespunzătoare şi multe femei sunt convinse de personalul medical să fie supuse operaţiilor chirurgicale. “În asemenea locuri, lipsesc adesea curentul electric şi apa curentă, iar personalul e de multe ori insuficient. Nu au nici măcar sânge, în caz că apar hemoragii, nu se folosesc mănuşi sau echipamente sanitare de protecţie,” a mai spus McBroom. Astfel, sute de oameni ar fi murit ca urmare a unor complicaţii survenite în timpul operaţiilor.

Sursa: CNN

Puteţi citi şi:

Populaţia lumii ar putea ajunge la 11 miliarde până în 2100

Controlul populaţiei, “jucăria” celor bogaţi?

Săraci nenăscuţi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger