Laxmi avea 15 anu când un bărbat mai în vârstă i-a aruncat acid pe față și pe brațe, pentru că adolescenta refuzase să-l ia în căsătorie. După mulți ani de suferințe, rușine și operații dificile, tânăra a devenit activistă pentru drepturile victimele atacurilor cu acid, extrem de răspândite împotriva femeilor din India. Acum, Laxmi a devenit imaginea unei campanii intitulate ”Face of Courage” (Chipul curajului), menită să aducă în discuție standardele sociale ale frumuseții.
Laxmi are 26 de ani și luptă împotriva atacurilor cu acid practicate în special în Asia de Sud: potrivit statisticilor, Bangladeshul înregistrează cele mai multe astfel de atacuri – peste 3.000 de persoane desfigurate între 1999 și 2013, majoritatea dintre ele fiind femei. De cele mai multe ori, atacatorii folosesc acid sulfuric sau acid azotic, care ard rapid pielea și osul, mai rar acid clorhidric (ale cărui efecte sunt mai puțin grave), pe care îl aruncă asupra altor indivizi, în special femei, cu scopul de a le desfigura și mutila. Pe lângă impactul psihologic profund, victimele pot suferi de cicatrice permanente, unele dintre ele putând orbi pe viață.
Implicarea lui Laxmi în această cauză a dus la o schimbare radicală a legislației din India, unde în 2013, Curtea Supremă a decis restricționarea vânzării de acid și oferirea unor despăgubiri mai mari victimelor. În India, Bangladesh și Cambodgia, unde aceste atacuri sunt extrem de răspândite, acidul este relativ accesibil și foarte ieftin. În India, au loc, potrivit Mashable, 1.000 de atacuri cu acid anual, iar victimele sunt margializate social.
Prin cele două organizații ale sale, Chhanv Foundation și Stop Acid Attacks, tânăra oferă consiliere supraviețuitoarelor și contribuie la reabilitarea acestora. De altfel, în 2014 a primit din partea lui Michelle Obama Premiul International Women of Courage. Din ce în ce mai multe campanii încurajează femeile desfigurate cu acid să-și spună public povestea, una dintre acestea vizând realizarea în 2014 a unui calendar cu imagini ale unor victime, purtând ținute realizate de seignerul Rupa, la rândul ei desfigurată cu acid. DE asemenea, prin intermediul Stop Acid Attacks, în orașul Agra a fost deschisă o cafenea numită Sheroes’ Hangout, condusă de femei care au supraviețuit atacurilor cu acid.
Tocmai aceste eforturi au determinat compania vestimentară indiană Viva N Diva să lanseze o campanie de modă intitulată ”Chipul curajului.” ”Ideea era să punem în discuție judecățile larg împărtășite asupra femeilor, bazate doar pe frumusețea lor fizică. Vedem mereu prin reviste doar actrițe sau fotomodele,” au spus reprezentanții companiei, adăugând că vor totodată să creeze locuri de muncă pentru aceste femei marginalizate. Laxmi speră ca întreaga campanie să schimbe și atitudinea posibililor atacatori.
Sursa: Mashable