VIDEO India: În apă până la gât în semn de protest

0

Cincizeci și unu de locuitori din satul Ghongalgaon, aflat în districtul Khandwa al statului indian Madhya Pradesh, au lansat un așa-numit protest Jal Satyagraha, cufundându-se până la gât în apele barajului Omkareshwar de pe râul Narmada. Termenul Satyagraha (insistența asupra adevărului), dezvoltat de Mahatma Gandhi, este atât o filozofie, cât și o formă de rezistență non-violentă sau civilă.

 

 

Global Voices: The World is Talking, Are You Listening? Acest articol scris de Rezwan a apărut inițial pe Global Voices Online, un site care traduce și preia din blogurile din întreaga lume

 

Usha Hegde scrie despre protest (la 7 septmebrie):

51 de oameni stau scufundați în apă pentru a 14-a zi în Madhya Pradesh, protestând împotriva deciziei guvernului de a deschide toate porțile barajului Omkareshwar, care le va scufunda satele. Ei cer o reabilitare adecvată.

Blogul Tales of Narmada updateză constant cu poze veștile despre protest, iar Down To Earth a postat de asemenea numeroase fotografii pe marginea lui.

Protestul a fost organizat de către Narmada Bachao Andolan, o mișcare socială formată din membri ai triburilor, fermieri, ecologiști și activiști pentru drepturile omului împotriva barajelor construite de-a lungul râului Narmada. Proiectul barajului Indira Sagar (ISP) de pe râul cu pricina a fost inițiat în 1984, iar protestele împotriva sa au început atunci când oamenii din Valea Narmadei ce urmează a fi strămutați au început să se organizeze, în 1985-1986. Proiectele incluse de ISP sunt OmkareshwarMaheshwar și Sardar Sarovar.

O comisie independentă înființată de către Campania Națională pentru Dreptul Oamenilor la Informații cu scopul a investiga reabilitarea barajului Indira Sagar a aflat într-un raport „(…) că au avut loc abuzuri seriose ale drepturilor omului și că guvernul din Madhya Pradesh, în construcția barajului Indira Sagar Pariyojana, a comis nedreptăți sociale, politice și economice imposibil de apărat împotriva oamenilor de pe Valea Narmadei”.

 

Barajul Sardar Sarovar se revarsă în Gujarat din cauza ploilor abundente din Madhya Pradesh. Video încărcat de Desh Gujarat

 

Potrivit unui ordin judecătoresc recent, strămutații barajelor Omkareshwar și Indira Sagar au dreptul la înlocuirea proprietății pierdute cu un minim de două hectare de pământ. Ziarele locale scriu că, în ciuda a câteva mii de strămutați care încă nu și-au primit compensațiile, guvernul din Madhya Pradesh a permis o creștere cu patru metri a nivelului apei din cadrul barajulului (de la 189, la 193 m). Acestă mișcare ar scufunda terenuri din mai multe sate.

Protestul Jal Satyagraha a fost lansat în satul Ghoghalgaon de 51 de persoane afectate la 16 iulie de decizia de mai sus, care cer reducerea nivelului apei din cadrul barajului Omkareshwar înapoi la 189 de metri. Ei susțin că toate persoanele afectate ar trebui primească terenuri în semn de compensare și alte beneficii de reabilitare.

Videoclipul de mai jos a fost filmat în a zecea zi de protest a evacuaților barajului Omkareshwar:

 

 

Citiți pe Global Voices reacțiile de pe Twitter.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger