Aflată pe locul 4 în topul celor mai mari poluatori din lume – după China, SUA și Rusia -, India a anunțat recent că a făcut un prim pas pentru reducerea cantității uriașe de gaze de seră. Al patrulea cel mai mare aeroport din țară, aflat în orașul sudic Kochi, va funcționa de acum încolo cu energie asigurată integral din surse regenerabile.
Proiectul, derulat într-un parteneriat public-privat, va asigura energie verde aeroportului printr-un sistem de panouri solare cu capacitate de 12 megawați. Sistemul, care cuprinde 46.000 de panouri solare instalate pe o suprafață de peste 20 de hectare, va genera zilnic până la 60.000 de unități de energie electrică.
Întreaga centrală solară a costat 10 milioane de dolari, iar amenajarea ei a durat șase luni. Conducerea aeroportului estimează că își va amortiza costurile în următorii 10 ani, în condițiile în care durata de viață a panourilor solare este de circa 25 de ani.
Potrivit Economic Times, aeroportul Cochin a început testele pentru energie solară în urmă cu 12 ani, când a instalat o mică centrală solară pe acoperișul terminalului de sosiri. Guvernul indian recomandă acum și altor aeroporturi să adopte acest model energetic.
Dacă în prezent India generează din 4 gigawați din energie solară, obiectivul pentru 2022 este de 100 de gigawați. De asemenea, până în 2022, India intenționează să atingă 15% din totalul energetic din surse regerenabile, din care 3% din energie solară.
Totodată, în acest moment se derulează în această țară lucrările pentru construirea celei mai mari ferme solare din lume. India are mare nevoie de noi surse de energie în contextul unei istorii bogate în pene de curent și al unei populații în creștere. Acum, rețeaua ei electrică nu face față cererii, iar 300 de milioane de indieni, circa 25% din populație, nici măcar nu sunt conectați la ea. Așa că statul asiatic vrea să construiască o fermă solară de dimensiunea cartierului Manhattan din New York.
Sursa: Huffington Post
Un comentariu
E bun trendul. O mica remarca:
50 de acri = 20 de hectare, nu 20.000