Serviciile secrete indiene au acuzat Greenpeace şi alte organizaţii de lobby că înfrânează progresul economic militând împotriva proiectelor energetice, a mineritului şi a organismelor modificate genetic, scrie Reuters. Această dezvăluire vine într-un moment în care premierul Indiei, Narendra Modi, caută metode de resuscitare a creşterii economice, care a scăzut sub 5%, fenomen care, spune el, sufocă investiţiile şi ştirbeşte de joburi milioane de tineri care intră piaţa muncii.
Una dintre manifestaţiile Greenpeace India
De cealaltă parte, Greenpeace neagă presupusele sale eforturi de a bloca creşterea economică, spunând că acuzaţiile sunt o încercare de reducere la tăcere şi că organizaţia susţine dezvoltarea durabilă. Raportul guvernamental ar urma să intensifice dezbaterea privind calea economică a Indiei: fie mizează pe cartea creşterii economice sub administraţia Modi, fie încearcă o strategie mai echilibrată, ca fostul guvern.
Organizaţii ca Greenpeace, cu finanţare străină, se tem că vor fi înăbuşite de noul regim, care pare mai prietenos cu mediul de afaceri. “S-a observat că un număr semnificativ de ONG-uri indiene finanţare de donatori din SUA, Marea Britanie, Germania şi Olanda se folosesc de aspecte populise pentru a crea un mediu care duce la împiedicarea proiectelor de dezvoltare”, susţin serviciile secrete indiene. Aceste proiecte de dezvoltare includ iniţiative energetice bazate pe arderea de cărbune, organisme modificate genetic, uzina de oţel a companiei sud-coreene POSCO sau proiectul de exploatarea a bauxitei al companiei Vedanta, cu sediul în Londra, precum şi proiectele hidroenergetice din Arunachal Pradesh, un stat strategic aflat la graniţa cu China.
Stoparea sau întreruperea acestor proiecte, luate împreună, au redus cu 2-3% pe an creşterea produsului intern brut al Indiei, potrivit unui fragment din raportul serviciilor secrete, obţinut de Reuters, Greenpeace fiind considerată cap al răutăţilor efortul de înfrânare a economiei. Zeci de proiecte de dezvoltare au fost întârziate în ultimii ani din cauza opoziţiei locale, a obstacolelor ecologice şi a dificultăţilor de achiziţionare de terenuri. Modi a promis că va grăbi implementarea proiectelor deja aprobate.
În jur de 70 de milioane de locuinţe, care găzduiesc 35-40% din populaţia de 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei, nu au încă acces la electricitate. Vara aceasta, autorităţile locale s-au confruntat cu pene de curent şi cu furia cetăţenilor, care se confruntă cu cel mai îndelungat val de căldură din istoria ţării. În aceste condiţii, India este disperată să producă electricitate, iar cărbunele ar urma să stea la baza securităţii sale energetice decenii la rând. Aflaţi mai multe pe site-ul Reuters.