India dă liber tăierii de păduri în scopul dezvoltării industriale

1

Potrivit unei decizii a premierului Indiei, 25% din pădurile până acum clasificate ca fiind “de neatins” de pe teritoriul indian îşi schimbă statutul şi vor deveni teren pentru dezvoltarea unui număr de 30 – 50 de proiecte industriale, între care construcţia unor drumuri şi mine de cărbune, anunţă publicaţia Hindustan Times citată de Mongabay News. Decizia va afecta în mod direct diverse specii de animale considerate în stare critică sau chiar în pericol de dispariţie.

 

 

Decizia vine după ce mai mulţi reprezentanţi ai sectorului industrial s-au plâns autorităţilor statului că proiectele lor de dezvoltare ar fi ţinute în loc de reglementări ecologiste, care le impun şi până la şase ani de aşteptare pentru primirea avizelor necesare. Liderul grupului de reprezentanţi ai industriei a fost Ratan Tata, preşedinte al grupului Tata, care deţine afaceri în domeniul industriei oţelului, industriei chimice, energiei solare, industriei de maşini şi echipamente electrice pentru maşini, dar şi în domeniul industriei alimentare (ceai, cafea etc.). Ca răspuns la plângerea reprezentanţilor industriei, premierul indian a ridicat protecţia de pe 25% din pădurile vizate şi a promis oamenilor de afaceri că avizele pentru proiectele lor vor fi date în 60 de zile, iar pădurile vor fi tăiate în 180 de zile.

„Situaţia, aşa cum o arată informaţiile de până acum, este mai mult decât îngrijorătoare. Extinderea infrastructurii – drumuri, baraje, mine – poate avea efecte uriaşe asupra mediului. Vorbim de degradarea pădurilor, de probleme cu habitatul unor specii şi, mai mult de atât, vorbim de deschiderea unei cutii a Pandorei cu multe probleme de viitor, dintre care amintim numai speculaţiile cu terenuri, spre exemplu”, a atras atenţia ecologistul William Laurance, de la Universitatea James Cook, citat de Mongabay News. Potrivit datelor FAO (Food and Agriculture Organization), 19% din suprafaţa Indiei este acoperită natural de păduri, dar multe dintre aceste păduri s-au degradat ori sunt fragmentate (tocmai din cauza dezvoltării necontrolate a industriei). Din 2009 încoace, India a pierdut 36.700 de hectare de pădure, cea mai mare distrugere înregistrându-se în statul Andhra Pradesh.

De curând, India chiar s-a angajat să extindă suprafaţa acoperită cu pădure la 33% din teritoriu, dar ministrul Mediului şi Pădurilor, Jairam Ramesh, a declarat, ulterior angajamentului, că acest procent este „nerealist”. „India deja a pierdut peste 80% din pădurile sale native, iar degradarea celor rămase avansează rapid. Proiectele mari de infrastructură pot aduce cu ele practici extrem de dăunătoare mediului. Costurile unor astfel de proiecte, în termeni de mediu şi de influenţă asupra vieţii umane, pot fi mult mai mari decât beneficiile economice aduse de proiecte”, consideră William Laurance. Dincolo de asta, pădurile rămase în India sunt cămin al multor specii de animale, unele considerate pe cale de dispariţie sau în stare critică – tigrii bengalezi, elefantul asiatic, langurul auriu sau câinele indian. Multe dintre specii se găsesc pe lista roşie a IUCN. India este una dintre cele 17 ţări din întreaga lume apreciate pentru multidiversitatea sa biologică.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Langurul auriu / Foto: Mousse


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger