India: Bărbații și-ar putea plăti nevestele pentru trebile casnice

1

Ministerul Dezvoltării pentru Femei și Copii din India are în vedere un proiect de lege care, dacă va trece de Parlament, îi va obliga pe soți să dea o parte din venitul lunar soțiilor lor gospodine, pentru treburile casnice. Instituția urmărește stabilirea unui cadru de evalaure în termeni economici a muncii prestată acasă și recunoașterea acestor contribuții la economie prin recompensarea menajului.

 

Flickr/Neil.Moralee

 

Global Voices: The World is Talking, Are You Listening? Acest articol scris de Aparna Ray a apărut inițial pe Global Voices Online, un site care traduce și preia din blogurile din întreaga lume


Proiectul de lege propune și schimbarea termenului de gospodină cu cel de administrator domestic. Ministrul Krishna Tirath spune că suma plătită de soț, care s-ar putea situa între 10 și 20% din venitul său lunar, nu ar trebui privită ca un salariu pentru menaj, ci mai degrabă ca un onorariu sau ceva de genul. Dacă ministerul vede în această inițiativă un pas înainte înspre emporwment-ul femeilor, propunerea este dezbătută intens online și offline.

Unii sunt de părere că “măsurarea valorii muncii neplătite de acasă este corectă la nivel conceptual și ceva demn de încercat”, însă obligarea soților să plătească un procent fix din salarii pentru această muncă ar putea fi un pas în spate. Alții se întreabă cum este posibil să pui un preț pe toată munca prestată acasă și cum poate fi implementată o asemenea lege. LordRaj, de exemplu, și-a exprimat nedumerirea: Este vorba de o relație angajator/angajat în cadrul unui cuplu căsătorit? Cine va decide asupra orelor și condițiilor de muncă? Citiți mai multe pe Global Voices.

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger