India a blocat internetul mobil pentru 63 de milioane de locuitori, în timpul protestelor de la Ahmedabad

1

Serviciile de internet mobil au fost suspendate în provincia indiană Gujarat, în urma protestelor violente inițiate de comunitatea Patel, după ce unul dintre liderii săi a fost arestat de poliția din Ahmenabad. Hardik Patel (22 de ani) a organizat un marș, pentru a cere oficialilor să recunoască statutul de cetățeni dezavantajați  membrilor din casta Patidar, astfel încât aceștia să poată beneficia de drepturile care să-i ajute în admiterea la facultate și în obținerea unor locuri de muncă.

Patel, membru al comunității cu același nume – o fostă castă de latifundiari și fermieri -, a fost arestat la începutul săptămânii, după ce a scos în stradă numeroși cetățeni, susținători ai cauzei Patidar. După arest, tânărul a trimis mesaje câtorva dintre protestatari, prin intermediul WhatsApp, cerându-le acestora să mențină acțiunile de stradă în limite pașnice. Susținătorii lui Patel au folosit la rândul lor intensiv aplicația WhatsApp, pentru a transmite online înregistrări video de la proteste și pentru a comunica cu canalele media.

”Azi-noapte, circulau zvonuri despre mobilizarea mulțimilor prin intermediul WhatsApp,” a declarat un ofițer de poliție din Ahmedabad, după ce autoritățile au blocat serviciile de internet mobil în toată provincia, unde locuiesc circa 63 de milioane de persoane. Poliția  a anunțat că serviciile vor redeveni funcționale după ce ”situația va reveni la normal.”

Demersurile lui Hardik Patel vizează recunoașterea unor drepturi de bază pentru membrii uneia dintre principalele caste ale Indiei, din care fac parte atât persoane bogate și influente, cât și mii de familii care se zbat la limita subzistenței, fără acces la educație de calitate și locuri de muncă bine plătite. Astfel, reprezentanții săraci nu au șanse egale pe piața muncii cu cei care provin din familii avute, iar protestele urmăresc recunoașterea statutului de apartenenți la o clasă inferioară, pentru nevoiașii din casta Patidar. Acest statut – Other Backward Class (OBC) asigură, printre altele, un număr de locuri rezervate la universități și cerințe de pregătire mai joase decât în cazul altor concurenți, cu statut economic ridicat.

Activiștii susțin însă că restricționarea accesului la internet nu este o soluție pentru aceste probleme, îndemnând autoritățile indiene să încurajeze dezbaterea și participarea publice, în vederea asigurării egalității de șanse pentru toți locuitorii.

Sursa: The NextWeb

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger