Indexul progresului social, înlocuitor pentru PIB

1

Marile puteri cred de multă vreme că indicatorii economici sunt cel mai bun instrument de măsurare a bunăstării unei țări, însă asta începe să se schimbe. Potrivit Fastcoexist, binele general al unei țări nu se corelează întotdeauna cu avuția, așa că un profesor de la Harvard și o organizație care militează pentru bunăstarea umană la nivel global au lansat așa-numitul Social Progress Index, o alternativă la Produsul Intern Brut care ia în calcul 52 de indicatori.

 

 

 

Acești indicatori sunt legați de nevoile umane de bază, de fundamentele bunăstării și de oportunități și au fost folosiți de profesorul Michael Porter și de organizația The Social Progress Imperative pentru a analiza 50 de țări. Indexul Progresului Social s-a născut în cadrul unui grup de lucru de la Forul Economic Mondial și se bazează pe aspecte sociale și de mediu, nu economice, cum ar fi siguranța personală, sustenabilitatea ecosistemelor, sănătate și stare de bine, echitate și incluziune socială, libertate personală și putere de alegere.

Cele 50 de țări analizate au fost alese pentru că sunt reprezentative și înglobează 75% din populația lumii. Suedia s-a clasat pe primul loc în noul clasament, iar Statele Unite abia pe locul 6. Înaintea ei sunt Marea Britanie, Elveția, Canada și Germania. Lista integrală poate fi găsită aici. Ce se poate înțelege din noul index e că țările cele mai bogate stau prost la capitolul sustenabilitatea ecosistemelor, în special SUA, Canada și Australia. Și că deși dezvoltarea economică este corelată cu progresul social, țări precum Costa Rica (clasată pe locul 12) se descurcă mai bine decât Africa de Sud (locul 39), cu toate că au un PIB similar.

Anumite guverne se gândesc deja să introducă indexul în planul lor de dezvoltare națională, ceea ce Paraguayul a și făcut luna trecută. Aflați mai multe pe Fasctoexist.com.


Un comentariu

  1. Pingback: Abuzuri Bancare » Indexul progresului social, înlocuitor pentru PIB | TOTB.ro – Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger