Închisoare pentru vinovaţi în cazul accidentului petrolier din Noua Zeelandă

1

Doi ofiţeri de pe vasul liberian Rena au fost condamnaţi la închisoare în urma accidentului navei care a dus la o masivă scurgere de petrol în apele neo-zeelandeze, în toamna anului trecut. Pentru Noua Zeelandă, incidentul a fost cel mai grav de acest fel; pentru cei doi ofiţeri găsiţi responsabili, urmează executarea unei pedepse de şapte luni de închisoare, pentru fiecare.

 

 

Căpitanul vasului (Mauro Balomaga) şi navigatorul (Leonil Relon), amândoi originari din Filipine, au pledat vinovaţi în timpul procesului, recunoscând acuzaţiile de proastă manevrare a vasului şi, ulterior, de fals în acte privind comenzile date înainte de accident. Vasul Rena a lovit un recif în 5 octombrie 2011, în zona nordică a Noii Zeelande, iar în apă au ajuns, în zilele următoare incidentului, sute de tone de petrol, care au cauzat cel mai grav caz de poluare a apelor pentru Noua Zeelandă. Petrolul a ajuns pe plaje şi a ucis mii de păsări marine, dar şi alte animale. Reacţia comunităţii locale, dar şi a întregii ţări, a fost imediată şi vehementă, oamenii cerând pedepse aspre pentru cei responsabili de producerea accidentului.

Un raport al comisiei care a investigat accidentul arată că acesta s-a produs din cauza deciziei căpitanului de a „o lua pe scurtătură”, pentru a ajunge la timp în port, vasul fiind în întârziere. Procurorii au acuzat echipajul navei că a ignorat practicile de navigare de bază şi că a deviat considerabil de la cursul de navigaţie aprobat, pentru că se grăbea să ajungă în portul Tauranga. Mii de oameni s-au implicat în descărcarea vasului eşuat, pentru ca petrolul din containere să nu ajungă tot în apă, iar alte sute de persoane s-au luptat să salveze de la moarte mii de păsări şi animale, în ciuda condiţiilor meteo dificile din acea perioadă. În luna ianuarie, nava s-a rupt în două şi alte urme de petrol şi resturi diverse au ajuns în apă. Compania proprietară a navei, Daina Shipping (subsidiară a companiei greceşti Costamare), a fost, la rândul său, pusă oficial sub acuzare de autorităţile neo-zeelandeze din cauza răspândirii substanţelor toxice pentru mediu în apă. Oficialii neo-zeelandezi au estimat că, în total, costurile pentru curăţarea apelor şi plajelor în urma acestui incident s-au ridicat la 108 milioane de dolari.

 

Sursa şi foto: BBC News

 


Un comentariu

  1. Ha, 7 luni pentru u ndezastru ecologic cu urmări grave, fix pix! E un tip ce a făcut 8 luni de închisoare rusească pentru că a zis în aeroportul din Moscova unui poliţist că rucsacu-i o bombă.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger