Închisoare pentru blasfemie pe Facebook

1

Titlul știrii v-a trimis probabil cu gîndul la Pakistan sau Sudan – dar nu, e vorba de o țară europeană, Grecia. Anul trecut, Filippos Loizos a făcut o glumă pe Facebook despre Paisios, un călugăr venerat de credincioșii greci. Gluma l-a costat 10 luni de pușcărie.

Mii de greci au protestat pe net împotriva arestării lui Loizos. Acesta nu făcuse decît un joc de cuvinte satiric pe baza numelui lui Paisios, un călugar care a murit în 1994, despre care se spune că avea darul profeției.

Avocatul lui Loizos a declarat: Clientul meu nu a făcut nimic altceva decît satiră, într-o țară care a inventat satira. Nu a insultat în nici un fel Biserica Ortodoxă.
Acuzațiile – blasfemie și insultarea religiei – au apărut după ce Christos Pappas, un politician din gruparea de extremă dreapta Zorii Aurii, a adus cazul în fața Parlamentului. Pappas e în prezent reținut pentru că aparține unui grup criminal, ca urmare a schimbării de atitudine a guvernului față de Zorii Aurii.

În Grecia s-a mai întîmplat ceva asemănător în 2012, cînd o companie teatrală a fost acuzată de blasfemie după ce a pus în scenă o piesă cu un personaj Iisus Hristos gay. Piesa a fost interzisă în urma protestelor grupării Zorii Aurii.

Articole pe aceeași temă:
noi-aventuri-in-lumea-libertatii-de-exprimare/


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger