Închisoare cu plată: Olanda vrea să taxeze deţinuţii cu 16 euro pe zi

0

Ministerul olandez de Justiţie vrea să introducă o taxă pentru fiecare deţinut care ispăşeşte o pedeapsă în închisori din Olanda (o taxă în valoare de 16 euro pe zi), al cărei scop este de a reduce cheltuielile statului pentru menţinerea condiţiilor din închisori.

 

 

„Persoanele care au primit o condamnare se află în această situaţie pentru că au încălcat legea şi plătesc pentru asta. Costurile de întreţinere sunt mari, astfel că le cerem să îşi aducă şi ele contribuţia”, se arată într-o declaraţie a ministerului amintit, informează RT. Propunerea oficialilor este de taxare cu 16 euro pe zi, timp de maxim doi ani, pentru perioada petrecută după gratii. Şi părinţii minorilor aflaţi în detenţie ar urma să plătească taxa, pentru odraslele lor. Propunerea trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului olandez, dar, dacă va trece, va deveni lege în vigoare până la sfârşitul acestui an şi va putea fi pusă în aplicare. Există şi o altă propunere legislativă, diferită de aceasta, care îşi doreşte să taxeze deţinuţii pentru costurile investigaţiilor care au dus la condamnarea lor.

Dacă aceste două propuneri devin legi, vor decurge multe avantaje din implementarea lor, consideră autorităţile olandeze: în primul rând, ar aduce 85 de milioane de euro la bugetul închisorilor din Olanda, în care se află, potrivit statisticilor, 12.100 de deţinuţi. Însă nu toată lumea este de acord cu aceste propuneri. „Sunt împotriva legilor europene privind drepturile omului, care spun că statul trebuie să suporte cheltuielile detenţiei pentru fiecare deţinut”, a declarat Pieter Vleeming, reprezentant al Offenders’ Association, o asociaţie pentru drepturile deţinuţilor, citat de AFP. „Pentru doi ani, suma va fi de 12.000 de euro. Ce faci cu omul care nu are bani şi a pierdut totul în timpul detenţiei, îl trimiţi apoi înapoi în societate cu această datorie pe cap?”, a mai spus Vleeming.

Scopul autorităţilor olandeze, însă, este de a reduce cheltuielile bugetare. Anul trecut, anunţaseră că au în plan închiderea a 19 închisori, ceea ce ar fi dus la pierderea a 2.000 de locuri de muncă. Un deţinut costă statul olandez aproximativ 250 de euro pe zi. Însă Olanda nu este prima ţară din lume care să introducă o astfel de taxă pentru deţinuţi – o taxă de acest tip se aplică în Danemarca şi în Germania şi mai multe ţări europene cer infractorilor să contribuie, parţial, la costurile investigaţiilor generate de infracţiunile săvârşite de ei.

 
Sursa şi foto: RT

 

Puteţi citi şi:

Viaţa după închisoare: fetele Pussy Riot, într-un fotoreportaj Time

Parlamentul României, premiul întâi la corupţie

Greva foamei din închisorile californiene

România „sărbătoreşte” prin multiple condamnări la CEDO condiţiile proaste din închisori


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger