Închideţi televizorul şi ieşiţi în stradă!

0

Protestele faţă de legea specială pentru Roşia Montană continuă şi în aceste zile şi se extind. La Cluj, duminică au fost aproximativ 5.000 de oameni, potrivit estimărilor jandarmilor, iar manifestările continuă şi în această seară – la ora 19:00, în Piaţa Unirii, sunt aşteptaţi, din nou, toţi cei care se opun proiectului minier al RMGC de la Roşia Montană, precum şi modalităţii prin care Guvernul României a decis să favorizeze o companie privată, printr-o lege neconstituţională.

 

 

„Solidaritatea a fost cuvântul definitoriu pentru protestele naţionale (şi internaţionale) de pe 1 septembrie dedicate respingerii proiectului criminal de lege propus spre vot Parlamentului. Trebuie să demonstrăm încă o dată solidaritatea noastră faţă de concetăţenii noştri care protestează zilnic pe străzile Bucureştiului împotriva abuzurilor statului complice corporaţiilor. Avem datoria, acum mai mult ca niciodată, să nu lăsăm viitorul nostru să cadă pradă unei nedreptăţi servite ca ”interes naţional”. Presa distorsionează şi deformează, fiind aservită intereselor şi agendei companiei. Închideţi televizorul şi ieşiţi în stradă. Revoluţia continuă pentru Roşia Montană!” – acesta este apelul lansat către toţi cei aflaţi în Cluj, pentru a ieşi, în această seară, din nou, în Piaţa Unirii (centrul oraşului), la ora 19:00. Pe acest canal de live streaming vor putea fi urmărite acţiunile din această seară.

La protestul de duminică, printre participanţi s-a numărat şi Oana Boc, soţia fostului premier al României, Emil Boc, în prezent primar al municipiului Cluj-Napoca. Oana Boc a declarat, potrivit publicaţiei locale Monitorul de Cluj, că a venit la protest din spirit cetăţenesc şi a ţinut în mână o foaie pe care scria „Salvaţi Roşia Montană / Legea distrugerii Roşie Montane – NU în numele meu”. Emil Boc s-a declarat, şi în trecut, atât din poziţia de fost preşedinte de partid, cât şi din cea de primar şi, ulterior, premier, a nu fi un partizan al proiectului, declaraţiile sale, deşi cel mai adesea moderate, venind de multe ori în contradicţie cu cele ale preşedintelui României, Traian Băsescu.

La Strasbourg, Association des Etudiants Roumains de Strasbourg – ADERS mobilizează românii din regiune la un protest în faţa Consiliului Europei, duminică, 8 septembrie, de la ora 17:00 (foto sus). „Dragi prieteni, a venit timpul şi la Strasbourg să ne spunem părerea clar şi tare, alături de compatrioţii noştri din Paris, Londra, New York şi alte oraşe din lume, pentru a salva Roşia Montana de la exploatarea minieră cu cianuri şi împiedicarea vinderii aurului companiilor străine pe un preţ de nimic. Ne exprimăm dezacordul în legătură cu adoptarea proiectului de lege privind exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roşia Montana din următoarele motive principale:

1. Riscul ecologic la care este supusă zona de exploatare şi împrejurimile ei, în special prin derivaţii de cianură folosiţi în tratarea chimică a minereului, este de neacceptat şi se întinde pe o perioadă de timp mult mai mare decât cea în care se realizează exploatarea. Extracţia aurului trebuie amânată până la găsirea unor alte soluţii de prelucrare a minereurilor, cu impact ecologic mult mai redus.

2. Cantitatea de aur ce va fi extrasă (estimată în jur la 300 de tone) reprezintă o resursă naturală de interes naţional, strategică, iar redevenţa de 6% pe care statul român o va primi este infimă având în vedere procentajele mult mai mari care se practică în alte ţări.

3. Legea specială concepută în favoarea exploatării de către Roşia Montana Gold Corporation a zăcămintelor auro-argintifere anulează o serie de prevederi legale la care sunt supuse în mod normal toate aceste tipuri de proiecte miniere, realizând astfel un precedent periculos”.

8 septembrie, în faţa clădirii Consiliului Europei, ora 17:00 – este data protestului românilor din Strasbourg, cărora li se alătură şi comunitatea din Stuttgart. Aici găsiţi detalii despre eveniment şi ultimele noutăţi.
Şi la Roşia Montană au avut loc mişcări de protest – şi vor mai avea, asigură locuitorii zonei care se opun proiectului minier al RMGC. Iată câteva imagini de duminică (sursa), de la protestul care a avut loc în faţa primăriei Roşia Montană:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriţi, mai jos, o filmare de la protestul de duminică de la Cluj (realizată de Alin Morea şi Adrian Nemeti):

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger