Închiderea înainte de termen a Şcolii de Vară ARA de la Roşia Montană, din cauza vandalismului şi agresiunii angajaţilor RMGC

0

Asociaţia ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) anunţă închiderea Şcolii de Vară de la Roşia Montană, ediţia 2013, înainte de termen, din cauza agresiunii şi vandalismului la care au fost supuşi participanţi ai şcolii şi clădiri aflate în restaurare.

 

 

Organizatorii Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol, împreună cu participanţii la Şcoala de Vară ARA, au fost agresaţi fizic şi verbal de către mai mulţi indivizi, identificaţi ca fiind angajaţi şi/sau simpatizanţi ai SC Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Evenimentele au avut loc în zilele de 9, 10 şi 11 septembrie. Cei care i-au agresat purtau uniforme de lucru cu semne distinctive şi sigle RMGC.

„Siguranţa şi integritatea studenţilor, participanţilor şi nu în ultimul rând a organizatorilor Şcolii de de Vară ARA a fost grav pusă în pericol. Organizatorii şcolii de vară nu mai pot garanta siguranţa participanţilor. În consecinţă, Asociaţia ARA este obligată să declare închise lucrările Şcolii de Vară ARA şi să sisteze lucrările de restaurare derulate prin programul Adoptă o Casă la Roşia Montană. Mulţumim participanţilor la Şcoala de Vară ARA pentru înţelegere şi localnicilor de la Roşia Montană pentru sprijinul lor!

Atragem, însă, atenţia că victime ale acestor acte de violenţe din partea celor care se prezintă ca angajaţi şi simpatizanţi RMGC nu sunt numai organizatorii şi studenţii Şcolii de Vară ARA, ci sunt şi unii membri ai comunităţii de la Roşia Montană, care în acest interval au fost supuşi unui tir de agresiuni fără precedent: ameninţări cu moartea sau bătaia, îmbrânceli, scuipături.

Facem apel către autorităţile în drept – forţele poliţiei locale şi jandarmeriei – inclusiv către organizaţiile specializate în apărarea drepturilor omului să garanteze în mod eficient siguranţa tuturor cetăţenilor de la Roşia Montană, fără discriminare în funcţie de opiniile acestora faţă de proiectul iniţiat de RMGC. Agresiunile din 9, 10 şi 11 septembrie 2013 nu reprezintă un fenomen izolat, ci un instrument deja patentat şi bine rodat de către indivizi care se afişează ca reprezentanţi/angajaţi şi/sau simpatizanţi RMGC în comunitatea de la Roşia Montană.

Deşi RMGC are un aşa-zis program despre care pretinde că este dedicat comunităţii locale, în realitate membrii comunităţii sunt doar unelte ale manipulării în scopul forţării avizării proiectului minier. Actele de violenţă fizică şi verbală nu sunt străine acestei manipulări.

Instigarea directă sau indirectă a membrilor comunităţii din Roşia Montană la acte de violenţă unii împotriva celorlalţi, folosirea angajaţilor şi simpatizanţilor RMGC sau a simplilor cetăţeni pentru tentative de agresiuni, agresiuni fizice şi morale asupra altui grup de cetăţeni sunt acte criminale. Acestea trebuie să ia sfârşit!”.

Comunicatul ARA este semnat de dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, Preşedinte ARA, dr. Ştefan Bâlici, Vicepreşedinte ARA şi dr. Virgil Apostol, Secretar ARA. În imagini se poate vedea cum însemne ale unei clădiri aflate în proces de restaurare au fost vandalizate.

 

stire 12 sept vandalism 1

 

stire 12 sept vandalism 2

 

stire 12 sept vandalism 3

 

stire 12 sept vandalism 3

 

Sursa şi foto: ARA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger