Câteodată, ni se pare că unele luni trec mai repede decât altele. Şi nu ni se pare degeaba, spun oamenii de ştiinţă. Spre exemplu, luna noiembrie a anului 2009 a fost, într-adevăr, o lună care a trecut mai repede decât celelalte luni ale anului respectiv.
Motivul acestui fenomen sunt modificări în viteza curenţilor din oceanele planetei, mai exact în partea sudică – Oceanul Sudic. Evenimentele petrecute aici în 2009 au făcut ca Pământul să se învârtă puţin – puţin mai repede, astfel încât jumătate din zilele lunii noiembrie 2009 au fost scurtate cu 0,1 milisecunde, fiecare. Rotaţia Pământului este supusă influenţei mai multor factori – spre exemplu, viteza vânturilor care bat în jurul planetei: dacă aceasta scade, planeta se învârte mai repede. Dar în noiembrie 2009, cauza a fost mai „telurică”. Potrivit cercetătorului Stephen Marcus şi colegilor săi de la Jet Propulsion Laboratory al NASA (California) şi de la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, curentul oceanic circumpolar antarctic (un curent extrem de puternic – foto sus) a încetinit, brusc, pe 8 noiembrie 2009, şi şi-a accelerat deplasarea abia după două săptămâni de la această dată.
Măsurătorile asupra duratei zilelor au arătat că imediat ce curentul şi-a încetinit viteza, Pământul a început să accelereze viteza sa de rotire, iar zilele din acel interval de două săptămâni s-au scurtat, fiecare, cu câte 0,1 milisecunde. Pe 20 noiembrie 2009, odată cu revenirea la normal a curentului, şi planeta a revenit la viteza sa firească de rotaţie. Cercetătorii spun că este pentru prima dată când s-a putut observa o schimbare atât de rapidă, de bruscă, în ocean, care să fie atât de importantă, încât să influenţeze imediat rotaţia Pământului. Motivul pentru care curentul a încetinit nu este cunoscut, dar cei care au studiat fenomentul înclină să creadă că are de-a face cu schimbările atmosferice.
Astfel, cu două zile înainte de încetinirea curentului, vânturile regionale care bat în aceeaşi direcţie cu acesta au încetinit, de asemenea. Apoi, revenirea curentului la viteză mai mare s-a produs la două zile după ce şi vânturile cu pricina au revenit la normal. Ceea ce este neobişnuit în această ecuaţie este amplitudinea reacţiei, a precizat Stephen Marcus. Previziunea oamenilor de ştiinţă implicaţi în studierea fenomenului este că astfel de evenimente se vor întâmpla mai des de acum încolo, din cauza schimbărilor climatice care duc la schimbări ale fenomenelor meteo în atmosferă. Există şi alte teorii legate de cum schimbările climatice vor afecta rotaţia planetei: una din acestea sugerează că creşterea nivelului mărilor va transfera cantităţi mari de apă către poli, mai aproape de axul Pământului, fapt care va face planeta să se învârtă mai repede.
Sursa: New Scientist
Foto: Polar Discovery
Un comentariu
Deci nimeni nu stie nimic sigur, dar “specialistii” au tot timpul pareri despre ce si cum se va intâmpla cu saraca noastra planeta…
Pricepând sensul general al articolului de mai sus, îi raspund totusi autorului ca nu exista nici un fel de viteza “fireasca” de rotatie a Terei. (In erele geologice din trecut, planeta era mai mica. Da, da! In fiecare an se depun pe fata pamântului milioane de tone de “prafuri spatiale”, venite din cosmos. Milioane de tone înmultuite cu trei-patru miliarde de ani, asta face ceva diametru în plus!)