Începutul unei noi ere: Internetul cuantic

1

Fizicienii de la Institutul pentru Optică Max Planck au publicat în revista Nature date despre un proiect care ar putea schimba viitorul comunicațiilor virtuale: prima rețea de Internet cuantic. Deși deocamdată rețeaua este alcătuită din doar două noduri, în urma dezvoltării sale ulterioare nu va putea fi hack-uit și va permite proceasarea unor cantități uriașe de informație.

 

Deși mecanismul de funcționare este abia la început, iar principiile lui sunt foarte complicate, implicațiile unei astfel de rețele anticipează o nouă eră a tehnologiilor comunicării. Rețeaua cuantică a fost cinstruită cu ajutorul a doi atomi de rubidium care schimbă fotoni. Fiecare atom este amplasat într-o cavitate ai cărei pereți sunt prevăzuți cu oglinzi, cele două cavități fiind conectate printr-o fibră optică.

Folosind laserul asupra primului atom, acesta emite un singur foton, care ajunge prin fibra optică la cel de-al doilea atom. Aici intervin oglinzile: fotonul ricoșând  de mii de ori în oglinzile cavităților, are mai multe șanse de a ajunge în conexiune cu atomul de rubidium, de care să fie absorbit. Prin absorbție, se transmite informație despre starea cuantică a primului atom către cel de-al doilea.

Deocamdată rețeaua de la Max Planck este în stadiu experimental, însă startul Internetului cuantic, în care fotonii vor transporta dintr-un nod în altul cantități inimaginabile de informație, a fost dat.

 

Sursa și foto: Discovery News

 

 

 


Un comentariu

  1. As dori sa fim primii utilizatori ai Internetului cuantic si super-computerelor (hyper-computerelor cuantice). De abia astept hyper-telefonia cuantica, sper ca si primele convorbiri intergalactice efectuate prin campuri de torsiune (s-a descoperit ca, campurile de torsiune se propaga cu viteze de pana la un miliard de ori viteza luminii. La laboratoarele din Los Alamos s-a incercat transmiterea Simfoniei 40 de Mozart prin aceste campuri de torsiune reusindu-se performanta transmiterii mult mai repede decat viteza luminii. Era cuantica sper sa ne scape de bresele de securitate din actualul sistem binar (format numai din 0 si 1 in diverse coduri ASCII, etc.) Era cuantica presupune mult mai multe stari decat cele 2 cunoscute din sistemul binar inca existent. Codurile de securitate NU vor mai putea fi decriptate (computerele cuantice se bazeaza pe entaglementul intre 2 sau mai multe particule). Si atunci, existand mai multe stari cuantice este foarte greu daca nu chiar imposibil de decriptat coduri secrete, asa ca de abia atunci vom putea face tranzactii online mult mai sigure decat in prezent si datele se vor transmite cu viteze net superioare. Pe cand vom avea primele computere, super-computere si hyper-computere cuantice si primul Internet de viteze net superioare ? Pe cand si primele comunicatii intergalactice ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger