Începe Street Delivery

0

Astăzi începe în București o nouă ediție de Street Delivery. Timp de trei zile, strada Arthur Verona se închide mașinilor și se deschide oamenilor, devenind un spațiu în care oamenii se pot plimba și lua parte la activități culturale, artistice, civice și de alte feluri.

Misiunea Street Delivery este următoarea:

“Strada ar trebui să fie un spațiu locuibil, destinat mobilității oamenilor, interacțiunii sociale și libertății de exprimare, un spațiu deschis și spontan. Sistemul auto ne ia strada de sub picioare și ne-o vinde înapoi cu prețul petrolului. Dictatura automobilului privilegiază timpul în defavoarea spațiului, corupându-le și reducându-le pe ambele la o obsesie a vitezei.

Privatizarea spațiului public sub forma automobilului continuă eroziunea vecinătății și a comunității, două elemente definitorii pentru metropolă. Infrastructura auto, „parcurile” de afaceri, marile dezvoltări comerciale – toate acestea se combină având ca rezultat dezintegrarea comunității și banalizarea localității. Oricare loc devine la fel cu oricare alt loc. Comunitatea devine la rândul său un bun de consum – un sat de cumpărături, sedat și aflat sub permanentă supraveghere. Nevoia de comunitate ne este împlinită mai apoi în altă parte, prin spectacol, pe care televiziunile și mall-urile ni le vând sub forme simulate.

În acest peisaj, strada reală este sterilă: un loc de trecere rapidă din punctul A în punctul B, nu unul în care să zăbovești sau să te plimbi. Strada mai există doar în vederea ajungerii la altceva – la un job, la o vitrină cu produse de lux, la un panou publicitar, la o benzinărie.

Străzile aparțin oamenilor. Ei trebuie să le apere și să intre din nou în posesia spațiului public. Traficul suntem noi!”

Street Delivery are loc în acest weekend și în Timișoara și în Iași. Programul complet poate fi consultat pe site-ul evenimentului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger