Încep lucrările pentru construcţia laserului de la Măgurele

0

Potrivit Yahoo News, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN – HH) a anunţat deschiderea oficială a lucrărilor de construcţie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP). Clădirile care vor adăposti cel mai puternic laser din lume vor fi finalizate în cel mult 22 de luni.

 

 

Centrul românesc de cercetare ELI-NP este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalte două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi Szeged (Ungaria). Pentru construirea infrastructurii ELI-NP, Institutul de la Măgurele a organizat o licitaţie în luna aprilie, în cadrul căreia a fost desemnată câştigătoare asocierea Strabag (Austria) – ED Zublin (Germania), cu o ofertă de 286,3 milioane lei, fără TVA, informează Yahoo News.

Proiectul prevede execuţia unui ansamblu de clădiri cu suprafaţă totală construită desfăşurată de aproximativ 31.500 mp, care include unităţi cu caracteristici tehnice speciale (radioprotecţie, protecţie la impulsuri electromagnetice sau vibraţii). Inaugurarea lucrărilor are loc astăzi la ora 14, în prezenţa mai multor oficiali români şi europeni.

 

Sursa şi foto: Yahoo News

 

Vă invităm să citiţi şi:

Ce i-a scos în stradă pe cercetătorii români


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger