Incendiul din Delta Dunării, rezultatul unei practici de regenerare a stufului?

0

Peste 120 de hectare de teren au fost afectate de incendiul care a avut loc între 20 și 21 august în Delta Dunării. O evaluare a organizației Oceanic Club și a unei echipe de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării arată că incendiul a avut loc în zona mlaștinii Buhazul Mare – Buhazul Mic, în localitățile Corbu și Vadu și a afectat o zonă de stuf și ierburi specifice grindurilor.

Specialiștii spun că, din fericire, o parte însemnată din vegetație era încă verde, iar zona era inundată de apă, lucru care a dus la dezvoltarea focului într-o dispunere insulară fără să afecteze o suprafață compactă și oferind sectoare de refugiu pentru speciile care se deplasează pe uscat.

Din cele 120 de hectare afectate, 50 reprezintă masă stuficolă, iar 70 – vegetație ierboasă. Limita estică a incendiului se afla la 300 de metri de plajă.

Incendiul a avut un efect limitat asupra faunei, specialiștii negăsind cadavre de mamifere, păsări sau reptile, dar au găsit sub 50 de cadavre de amfibieni, iar focul a indus un stre semnificativ asupra chirelor, pescărușilor, egretelor, stârcilor cenușii care au părăsit zona respectivă.

O altă estimare arată că incendiul a afectat 300 de hectare de vegetație, procent care este, chiar și așa, destul de mic raportat la suprafața totală de 550.000 de hectare a Deltei Dunării.

Potrivit martorilor oculari citați de organizația Oceanic Club, au fost observați doi bărbați, probabil paznici ai cirezilor de vite, care întrețineau focul în noaptea de sâmbătă spre duminică, când vântul încetase temporar.

Se pare că această practică controversată a incendierii stufului pentru “regenerare” este cunoscută în Delta Dunării, spune Liviu Mihaiu, președintele organizației Salvați Dunărea și Delta. “Acest accident tragic pentru biodiversitatea floristică și faunistică de pe 300 de ha era unul previzibil având în vedere practica controversată a incendierii stufului pentru ‘regenerare’. Lipsa unei supravegheri profesioniste a spațiului deltaic și nepăsarea lipită de birou a unor instituții subfinanțate și lipsite de ‘motivație’ sunt cauzele tuturor degradărilor mediului”, a declarat Liviu Mihaiu.

Foto: Oceanic Club


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger