Incendiile s-au întors în tundra arctică, avertizează oamenii de știință de la Universitatea din Florida. Deși dispărute timp de 10.000 de ani, incendiile și-au făcut loc din nou în peisaj, iar cercetătorii sunt puși în fața studierii posibilelor efecte ale incendiilor, extinse și dincolo de ariile pe care se consumă.
Într-un studiu apărut astăzi în publicația Nature, o echipă de cercetători a analizat cantitatea de carbon (provenit din arderi la sol) emisă în aer în urma incendiilor din 2007 de pe o suprafață de peste 600 de kilometri pătrați din Alaska. Cantitatea în discuție a fost de 2,1 milioane metri cubi, adică, spun cercetătorii, cam dublul cantității de gaze de seră emise de orașul Miami într-un an întreg. Oamenii de știință au realizat calcule îndelungate și precise și susțin că acestea arată clar că incendiile din tundră influențează (negativ) încălzirea globală.
Studiul demonstrează, totodată, că orice incident izolat, precum un incendiu în tundră, are efecte globale extinse. Autorii acestuia speră ca documentul proaspăt publicat și concluziile lui să ajute la inițierea unui dialog între oameni de știință și autorități despre ”managementul” incendiilor din tundră, unde de multe ori nu se intervine în zone considerate prea sălbatice. Dar acum, speră cercetătorii, cu noile date despre cum aceste incendii lăsate în voia lor afectează climatul global, stingerea lor ar putea deveni mai importantă pentru autorități.
Sursa și foto: ScienceDaily
Un comentariu
Pingback: A tudnrákon előforduló tüzek is felgyorsíthatják a klímaváltozást » Think Outside The Box