Încălzirea globală va accentua pierderile în culturile agricole, avertizează un studiu

0

Temperaturile în creștere determină insectele să mânânce și să se înmulțească mai mult, ceea ce duce la pierderi în producția de hrană, spun oamenii de știință în urma primului studiu la nivel global pe acest subiect.  

Cercetătorii spun că insectele vor distruge cu aproape 50% mai mult grâu decât distrug în prezent, după trecerea pragului de încălzire de 2°C, și cu 30% mai mult porumb. Cea de-a treia cultură de bază, orezul, este mai puțin afectată deoarece crește la tropice unde temperatura este deja aproape optimă pentru insecte, dar totuși vor distruge și din orez cu 20% mai mult.

Cu 800 de milioane de oameni care astăzi suferă de foamete cronică, și populația globală care va ajunge la 10 miliarde, aceste distrugeri vor înrăutăți siguranța hranei.

„Pentru mulți, mulți oameni din lume există deja un deficit de hrană, așa că nu ne permitem să pierdem mai mult”, a spus profesorul Curtis Deutsch de la Universitatea Washington, SUA, care a condus cercetarea. ”Mulți oameni din lume, cei mai vulnerabili, nu își permit să renunțe la nimic”.

S-ar putea ca numerele cercetătorilor să fie subestimări, pentru că aceștia nu au luat în considerare factori precum riscul crescut de transmisie a bolilor prin insecte, sau pierderile după recoltare, când cerealele sunt depozitate.

Măsurile fermierilor care încearcă să evite aceste noi pierderi probabil nu vor avea succes, a spus prof. Rosamond Naylor de la Universitatea Stanford, SUA, alt cercetător din acest proiect. ”Creșterea pesticidelor, folosirea culturilor modificate genetic rezistente și practici precum rotația culturilor vor ajuta la controlul pagubelor aduse de insecte. Dar totuși se pare că în aproape toate scenariile încălzirii globale, populațiile de dăunători vor fi câștigătoare.”

În total, pierderile în recolte vor fi de 20-50% în cazul încălzirii cu 2°C și 40-100% pentru 4°C. La cel de-al doilea scenariu se va ajunge în acest secol dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse în curând.

Coșul de hrană al Europei va fi printre cele mai puternic lovite, 11 țări se vor confrunta cu o creștere a dăunătorilor de 75% sau mai mult. Franța va avea un ghinion dublu, spun cercetătorii, fiind printre primii producători de grâu, dar și de porumb. Un alt mare producător, Rusia, va vedea creșteri de la 10% la 16% cu 2°C încălzire.

Studiul mai arată că iernile mai calde au dus la decimarea pădurilor în America de Nord din cauza gândacului de scoarță a pinului. ”Este un exemplu a ceea ce se poate întâmpla atunci când ai porțiuni imense de teren cu monoculturi și un dăunător major unic”, a spus Deutsch.

Cercetarea a folosit date despre 38 de specii de insecte. ”Creșterea substanțială în pagubele preconizate produse de dăunători este un apel la acțiune împotriva schimbării climei și pentru adaptării”, a spus un alt cercetător. ”Fiecare trebuie să fie implicat în schimbare: fermieri, industrii, decidenții politici și întreaga societate.”

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger