Un studiu recent publicat de Acoustical Society of America susţine că, pe măsură ce oceanele planetei devin tot mai acide, din cauza încălzirii globale, proprietăţile lor acustice se vor modifica, cel mai probabil, permiţând sunetelor de joasă frecvenţă să călătorească mai departe decât o fac în prezent (într-un mod similar perioadei cretacice).
Astfel, unul dintre sunetele care ar putea călători mai departe decât în prezent ar fi cântecul balenelor, arată studiul citat. Acest lucru s-ar putea întâmpla în preajma anului 2100, când sunetele scoase de balene (modul lor de comunicare) ar putea călători de două ori mai departe decât o fac acum.
Specialistul în acustică David Browning şi echipa sa au analizat impactul schimbărilor climatice asupra transmisiilor sonore pe frecvenţe joase din zona oceanelor şi, astfel, au putut estima că acestea sunt, în prezent, similare celor petrecute în urmă cu 300 de milioane de ani, adică în paleozoic. Odată cu acidificarea oceanelor, acest tip de transmisii s-a îmbunătăţit, punctul culminant fiind acum 110 milioane de ani.
Însă, în ciuda noutăţii descoperirii şi a relevării unui aspect inedit al procesului de acidificare a oceanelor, problema este că ele vin pe fondul tot mai deselor avertismente ale oamenilor de ştiinţă care spun că procesul de acidificare este o consecinţă negativă a schimbărilor climatice şi va avea, în timp, efecte drastice pentru planetă.
Sursa: TreeHugger
Un comentariu
deci daca tipi in apa, ajunge de doua ori mai departe inecul…efecte perverse are distrugerea planetei :))))