Incalzirea globala bucura si ingrijoreaza arheologii

0

In primul rand, pe cei norvegieni, care se confrunta cu o situatie fara precedent: au la dispozitie tot mai multe artefacte istorice, dar siguranta acestora e pusa in pericol. E acum o competitie cu timpul pentru prezervarea marturiilor trecutului.

Dupa ce timp de milenii au fost acoperite de gheata, acum – ca urmare a incalzirii globale – tot mai multe urme ale trecutului apar in Norvegia. Un exemplu in acest sens este langa localitatea Juvfonna, unde arme de vanatoare folosite de stramosii vikingilor au fost descoperite intr-un fost ghetar care s-a topit foarte mult in ultimii ani. Sute de artefacte arheologice au aparut numai in ultimele 12 luni.

In muntii Jotunheimen, locul “uriasilor de gheata” din mitologia nordica, a fost descoperita o pereche de pantofi de piele veche de 3.400 de ani.

“Sunt tot mai multe locurile unde au aparut urme ale populatiilor vechi. Suntem acum intr-o lupta contra-cronometru sa reusim salvarea lor”, spune Lars Piloe, care conduce o echipa de arheologi, relateaza The Guardian.

Descoperiri similare, datorate tot topirii gheturilor, s-au facut insa si in alte locuri din lume, din Alaska pana in Siberia. “Otzi”, omul de gheata din Alpii italieni, care a murit in urma unei rani provocata de o sageata acum circa 5000 de ani, a fost descoperit tot intr-un ghetar.

Patrick Hunt, de la Universitatea Stanford din California, incearca de ceva vreme sa gaseasca locul exact pe unde, in anul 218 i.Hr., generalul cartaginez Hannibal a trecut Alpii cu o armata numeroasa, inclusiv cu elefanti, pentru a invada Roma. Bazandu-se pe experienta sa directa, Hunt spune ca “este pentru prima data din 1994 incoace cand, facand sapaturi la peste 2600 de metri altitudine, nu ne-am mai confruntat cu ploaie, lapovita sau cu zapada viscolita. Ma astept ca in perioada urmatoare sa facem tot mai multe descoperiri arheologice in locuri unde se topeste zapada”.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger