Încălzirea globală afectează speranţa de viaţă a oamenilor

0

 

Oamenii de ştiinţă australieni avertizează, într-un studiu recent, că încălzirea cu două grade a temperaturii globale până în anul 2050 va avea un efect semnificativ asupra speranţei de viaţă, prin faptul că va duce la mai multe decese legate de efecte ale acestui fenomen. Analiza lor s-a concentrat pe oraşul Brisbane din Australia, capitala statului Queensland, care are o climă subtropicală.

 

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland şi de la CSIRO susţin că studiul lor este primul din lume care analizează efectele schimbărilor climatice din perspectiva pierderilor de vieţi omeneşti, a speranţei de viaţă. Concluziile studiului lor au fost publicate în revista Nature Climate Change. „O creştere cu două grade a temperaturii generale în Brisbane de acum până în 2050 va însemna o scădere cu 381 de ani de viaţă pe an pentru locuitorii oraşului. Acest prag de două grade globale este considerat de toate organismele internaţionale, începând cu ONU, drept periculos, dar, din păcate, poate fi atins dacă nu se iau măsuri mult mai radicale de reducere a emisiilor de gaze de seră”, a spus profesorul Adrian Barnett, cercetător principal al studiului.

În opinia acestuia, o creştere cu mai mult de două grade ar avea rezultate catastrofale. „O creştere cu patru grade va însemna şi mai mult, adică 3.242 de ani de viaţă pierduţi pe an în regiunea analizată”, a precizat acesta. Măsurătorile şi prognozele echipei de cercetători au relevat că reducerea speranţei de viaţă va afecta mai degrabă persoanele tinere decât cele mai în vârstă. „Am presupus că majoritatea deceselor legate de creşterile de temperatură ar fi survenit în cazul persoanelor în vârstă. Dar am descoperit exact opusul”, a mai spus Barnett. În mod interesant, studiul a descoperit şi că o creştere de un singur grad în temperatura globală ar duce la o scădere a numărului de vieţi pierdute (din cauze legate de acest fenomen), respectiv o îmbunătăţire a speranţei de viaţă comparativ cu celelalte rezultate.

 

Sursa: EcoNews

Foto: AltraPoint


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger