Încălzirea globală a continuat în 2011 și în România

0

Temperatura medie pe țară a crescut în 2011 cu 0,3 grade Celsius față de perioada de referință 1961 – 1990, ultimii zece ani fiind, și în România, cel mai călduros deceniu din întreaga perioadă de observații, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie, explicate, pentru TOTB, de către dr. Roxana Bojariu, expert climatic.

Anul 2011 se situează pe locul 10 în topul celor mai călduroși ani din acest secol. Cel mai rece an din acest top este 2005, cu o abatere pozitivă față de intervalul de referință de 0,1 ºC, iar cel mai cald fiind 2007, an în care temperatura medie pe țară a crescut cu 1,8ºC față de același interval de referință.

Anul trecut, abaterile pozitive faţă de valorile normale lunare au oscilat între 0,1ºC (martie şi mai) şi peste 2ºC (septembrie si decembrie), iar cele negative au fost cu 0,1ºC (aprilie) până la 2,7ºC (noiembrie) mai scăzute decât normalele climatologice.

În ce privește precipitațiile în 2011, cantitatea medie la nivelul țării a fost sub norma climatologică a intervalului de referință cu 22%. În majoritatea lunilor anului s-au înregistrat deficite, excepție făcând iunie și iulie, când am avut precipitații cu 12%, respectiv 29% mai mari. Abaterile negative au fost cu de la 10% (ianuarie) până la 97 % (noiembrie) mai scăzute decât normalele climatologice.

Fenomenele meteo extreme nu au lipsit nici în 2011:

  • În perioada 1 – 8 mai, în Transilvania şi Maramureş, trecător, au căzut precipitaţii mixte, iar în prima jumătate a lunii, în zona montană înaltă au fost precipitaţii sub formă de lapoviţă si ninsoare.
  • În intervalul 19 – 24 iunie, în regiunile extracarpatice, vremea a fost caniculară, iar indicele de confort termic, în zilele de 19, 23 şi 24, a atins şi depăşit uşor pragul de 80 de unităţi.
  • În perioada 25 – 28 iunie, la altitudini de peste 2000 m au căzut şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
  • În perioada 9 – 20 iulie vremea a fost caniculară mai ales în zonele de câmpie, iar indicele de confort termic a atins sau depăşit pragul critic de 80.
  • În iulie, la 5 staţii meteorologice a fost depăşită cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore, iar la Şiria a fost depăşită şi cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată de-a lungul timpului în luna iulie.
  • Indicele de confort termic (ITU) a atins şi depăşit uşor pragul critic de 80 mai ales în perioada 23 – 26 august, pe arii extinse în vest, sud-vest, centru şi sud şi izolat în restul teritoriului.
  • În luna septembrie, în sud-vestul României, temperatura medie a depăşit cu peste 4ºC normala climatologică. În sudul şi sud-estul ţării, în perioada 13 – 15 septembrie, indicele de confort termic (ITU) a atins şi depăşit uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Statistic, si anul 2012 va contribui la manifestarea tendinței de creștere a temperaturii medii anuale care, la nivelul României, este estimată a fi de cel puțin 0,2ºC în plus, per total, pentru deceniul care urmează. “Tendința de  creștere se accelerează pe măsură ce înaintăm în secolul al XXI-lea, mai ales în condițiile în care nu vor exista înțelegeri globale pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile umane”, spune dr. Roxana Bojariu.

Foto: Flickr / bortescristian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger