Încălzirea centralizată ne poate face mai grași

2

Încălzirea centralizată dezmorțește oasele după o zi petrecută în ger, însă cercetătorii de la University College din Londra sugerează că ea poate fi responsabilă pentru un surplus de kilograme. Ideea este că expunerea organismului la frig îi obligă pe oameni să-și genereze propria căldură – tremurând, de exemplu, la temperaturi foarte scăzute – și să ardă astfel caloriile. Când e cald, nu avem nevoie de energie în plus pentru a ne simți confortabil.

Chiar și într-o cameră în care termostatul este dat la minim, oamenii generează căldură fără să tremure, scrie New York Times. Acest proces, numit termogeneză, implică o substanță botezată „grăsime maro” cu care adulții sunt căptușiți în anumite zone ale organismului, cum ar fi partea superioară a spatelui și a gâtului. Spre deosebire de grăsimea obișnuită, cea maro acționează pe post ca un cuptor intern ce consumă un număr mare de calorii, dar trebuie să fie activată – asta este funcția temperaturilor scăzute.

Autorii unui nou studiu, scrie Time, au observat că temperatura medie din locuințele britanicilor și a americanilor a crescut într-un ritm susținut în ultimele decenii, pe măsură ce sistemele de încălzire centralizată au devenit tot mai disponibile. La fel s-a întâmplat și cu rata obezității. În perioada 1978-2008, temperatura medie din sufrageriile britanicilor a crescut de la 18,3 la 21,3 grade Celsius, iar cea din livingurile americanilor s-a stabilizat de multă vreme la 21,1 grade Celsius. De altfel, temperatura medie a crescut la nivelul întregii locuințe, iar oamenii au tendința să-și părăsească mai puțin locuința pe timp de iarnă.

„Timpul mai mare petrecut înăuntru, răspândirea accesului la încălzire centralizată și aer condiționat și dorința sporită de confort termin au contribuit împreună la îngrădirea temperaturilor pe care le înfruntăm în viața de zi cu zi și au redus timpul petrecut de corpul nostru în condiții de stres termic moderat”, explică autorul principal al noi cercetări, Fiona Johnson, „ceea ce înseamnă că ardem mai puțină energie. Asta ar putea avea un impact asupra echilibrului energetic și, în ultimă instanță, asupra greutății corporale și a obezității”.

Deși oamenii se nasc cu rezerve semnificative de „grăsime maro”, al cărei scop principal este să regleze temperatura corpului prin arderea energiei pentru căldură, acestea se împuținează o dată cu trecerea timpului. Până la vârsta maturității, aceste rezerve se reduc și sunt înlocuite de grăsime albă obișnuită. Studiile arată însă că grăsimea maro poate fi activată și la adulți. Așa că se ridică întrebarea: dacă reglăm termostatele la un nivel mai mic, vom observa o diferență notabilă de greutate la oameni? Dr. C. Ronald Kahn, de la Harvard Medical School, spune că s-ar putea, dar numai dacă oamenii care vor să slăbească s-ar ține de treabă.

„Când îi punem pe oameni într-o cameră cu o temperatură de 15 grade Celsius, consumul lor de energie crește cu 100-200 de calorii pe zi dacă sunt îmbrăcați subțire”, spune el. „Nu tremură. Își activează grăsimea maro”. Pe o perioadă de câteva săptămâni, ei ar putea arde un surplus de 3.500 de calorii, ceea ce înseamă circa jumătate de kilogram în minus. Un pulover gros ar diminua însă efectul. Problema este că, spune Kahn, „majoritatea oamenilor nu vor petrece foarte mult timp la o astfel de temperatură”.

Foto: Flickr/Frankie Roberto

Citiți și:

Ai răcit? Înseamnă că nu te-ai spălat pe mâini, nu contează că n-ai avut fular

Femeile se simt grase când se uită în oglinda indiferent de greutate

Un mic dejun copios îngrașă și nu alungă foamea pe tot parcursul zilei

O halbă de bere pe zi ţine doctorul la distanţă

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: 17 moduri de a opri risipa de căldură din case în sezonul rece » Think Outside the Box

  2. Pingback: Unul din 10 locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger