Încălcând Constituția, TVR1 cenzurează vocea societății civile în emisiunea despre ACTA și cenzura Internetului

0

Mesaj către TVR : Bună ziua, Vă mulţumesc că aţi invitat Internet Society România în emisiunea “Judecă tu” din 16 februarie 2011. Internet Society (ISOC) este o organizaţie non-profit internaţională înfiinţată în 1992 pentru a promova standardele, educaţia şi politicile pe baza cărora funcţionează Internetul. Misiunea ISOC este de a promova dezvoltarea liberă a Internetului, evoluţia şi folosirea Internetului în folosul oamenilor din întreaga lume.

 

de Eduard Tric, Preşedinte Internet Society România (Protest.eu)

 

Internet Society sunt peste 100 organizaţii şi peste 44.000 membri individuali din peste 80 de capitole din întreaga lume. Membrii ISOC ne împărtăşesc scopul, care este de a păstra Internetul ca o reţea globală, la îndemâna oricui. Membrii noştri sunt persoane care doresc să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului Internetului, dar şi companii, agenţii guvernamentale şi fundaţii  care au participat la crearea Internetului şi care participa la în continuare la evoluţia lui.

Internet Society a fost în mod greşit prezentată ca fiind “Provider” şi nu ONG care reprezintă interesele internauţilor.

Din cele 51,29 de minute alocate emisiunii , Ordă (Ca reprezentat al Guvernului României  ) au vorbit peste 10 minute, Anisp (asociaţie profesională a ISP ) peste 10 minute, Bulgarii  3 minute, Industria fonografică 5 minute ,iar uşerii , internauţii … 2 minute cenzurate.

Mai mult , Internet Society a fost  acuzată că îşi face reclamă , şi intervenţia a fost scurtata abuziv (mai era nevoie de 7 secunbde să terminăm fraza ).

Fiind o emisiune ce a avut loc în direct , înţelegem că nu se poate controla la secundă timpul alocat fiecărui interlocutor.

De accea , , şi pentru a evita prejudiciul de imagine adus Internet society, dorim să facem uz imediat la dreptul de replică, sau într-o emisiune ulterioară, sau la programul de ştiri TVR1 de vineri 17 februarie.

Conform articlolelor 30 şi 31 din Constituţia României, (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.

Vă mulţumesc de înţelegerea acordată şi mă bucur că aţi abordat acest subiect în emisiunea dumneavoastră.

 

Eduard Tric

Preşedinte Internet Society România

 

Constituţia României , art 30 şi 31 , extras :

 

Libertatea de exprimare        ARTICOLUL 30

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.(2) Cenzura de orice fel este interzisă.(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Dreptul la informaţie        ARTICOLUL 31

(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.

 

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger