Încă trei urși plătesc cu viața pentru neglijența oamenilor

0

Fundația VIER PFOTEN atrage atenția asupra faptului că invadarea progresivă a habitatului urșilor și comportamentul iresponsabil al turiștilor sunt principalele cauze ale unor situații regretabile ca cea de la Bușteni, unde autoritățile au hotărât împușcarea a trei urși considerați agresivi.

 

Toți turiștii ar trebui să respecte minimele reguli de comportament de-a lungul traseelor turistice montane, având grijă să nu abandoneze gunoaie și să nu considere o întâlnire cu ursul în pădure drept o atracție turistică. Să ne amintim că ursul este un animal sălbatic și trebuie respectat ca atare. Apropierea de el poate da naștere unor incidente tragice.

Comportamentul agresiv al animalului se datorează în primul rând interacțiunii cu omul, cel care i-a încălcat habitatul. Regretăm faptul că decizia luată în cazul urșilor din zona Bușteni, considerați agresivi, a fost împușcarea lor. Salutăm, pe de altă parte, decizia Romsilva de a reloca alți 4 urși adulți și 7 pui.

„Solicităm autorităților locale din stațiunile montane să aplice un control mai strict asupra modului în care restaurantele, pensiunile și casele private își administrează deșeurile menajere, astfel încât urșii gunoieri să nu mai fie atrași de aceste surse de hrană. Totodată, atragem atenția că habitatul natural al urșilor este redus în fiecare an de construcțiile care avansează în păduri”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de campanii VIER PFOTEN România.

Sursa: VIER PFOTEN

Foto: Flickr / JetStream878


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger