Încă şase luni până la carnea artificială şi 250.000 de euro pentru primul hamburger sintetic

0

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maastricht, Olanda, spun că mai sunt 6 luni până la dezvoltarea în laborator a unui cârnăcior şi un an până la primul hamburger artificial, care va costa o căruţă de bani. În cel mai nou experiment cu carne artificială, cercetătorii au început să dezvolte cârnăciori sintetici din celule porcine hrănite cu ser de cal.

Deşi sună promiţător pentru iubitorii de carne nenaturală, aceasta din urmă va avea culoare albă, din cauza lipsei de sânge, aşa că s-ar putea să nu arate prea apetisant. Iar dezvoltarea primului hamburger artificial va costa peste 250.000 de euro. Pe de altă parte, chiar dacă cârnăciorii olandezi produşi în laborator nu sunt aprobaţi pentru consumul uman, activiştii de mediu care au renunţat la carne naturală s-ar putea regăsi într-o poziţie interesantă, scrie Huffington Post; pe lângă deşeurile generate şi consumul uriaş de apă, animalele domestice sunt responsabile pentru circa 18% din emisiile de dioxid de carbon, însă dacă sunt scoase din ecuaţie suferinţa animalelor şi aceste emisii, iar oamenii nu au o problemă cu tehnologia cu celule stem, mai trebuie cântărite doar raţiunile economice şi de sănătate privind carnea artificială pentru ca activiştii mai sus amintiţi să renunţe la vegetarianism.

Luna trecută, Societatea Regală din Londra a lansat un raport privind rezervele de mâncare globale în care a pledat pentru carnea sintetică ca posibilă soluţie pentru a hrăni populaţia de 9 miliarde preconizată pentru 2050 fără a distruge planeta. Ideea de a dezvolta carne în laborator a luat naştere în mintea veteranului de război olandez  Willem van Eelen. După război, acesta a studiat psihologie la Universitatea din Amsterdam, însă a fost hăituit de amintirile privind foametea şi abuzarea animalelor din taberele militare. Într-o conferinţă, van Eelen a propus ideea: “De ce nu putem dezvolta carnea în afara trupului? Să o producem în laborator, aşa cum facem cu multe alte lucruri”.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

Carne falsă din pudră de soia cu textură de pui

Condamnaţi la carne. Este omul carnivor din fire?

Măcelarul eco din Fundu Moldovei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger