Încă puțin Internet liber: În urma grevei virtuale, controversatele SOPA și PIPA se amână

1

La scurt timp după ce a fost anunțată amânarea discuțiilor despre adoptarea PIPA (Protect IP Act), sponsorul principal al SOPA (Stop Online Piracy Act) a anunțat că va mai întârzia negocierea acestui proiect legislativ. După SOPA Strike, greva de pe 18 ianuarie când aproape 10.000 de site-uri au stins luminile în semn de protest, câțiva co-sponsori ai celor două legi și-au retras susținerea, deciziile recente fiind luate la rândul lor în urma acestei noi configurații. Războiul pentru libertatea informației a continuat și ieri, când, după ce site-ul MegaUpload a fost închis de federalii americani, site-urile celor mai mari companii muzicale americane și alte câteva pagini guvernamentale au fost atacate și date jos de hacktiviștii Anonymous.

 

”E clar că trebuie să ne reconsiderăm abordarea asupra problemei hoților internaționar, care fură și vând invențiile și produsele americane,” a declarat Lamar Smith, susținătorul numărul 1 al SOPA. Comitetul guvernamental va continua să lucreze la acest proiect de lege, colaborând cu deținători de copyright și companii online, pentru a dezvolta câteva propuneri pentru combaterea pirateriei online și protejarea proprietății intelectuale americane,” mai anunță Smith.

S-ar părea că până și senatorul Chris Dodd, aflat în fruntea Motion Picture Association of America, s-a recunoscut înfrânt momentan, fiind nevoit să accepte reformularea acestei legi. Republicanul Darrell Issa, unul dintre cei mai înverșunați suținători ai SOPA, a răspuns la rândul său ultimelor răsturnări de situație: ”Susținătorii Internetului merită credit pentru presiunile exercitate asupra promotorilor SOPA și PIPA, de a se retrage temporar din impunerea acestei controversate legi.”

Amânarea nu înseamnă, desigur, o victorie, fiind doar un bonus, mai degrabă, pentru toți cei care au luptat cu propriile arme virtuale în numele unei libere circulații a informației. Până la reluarea discuțiilor, să lăsăm așadar torrenții deschiși.

 

Sursa: Arstehnica

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger