Inca o tara curatata de gunoaie

16

Inca o tara isi propune azi sa scape intr-o singura zi de toate deseurile aruncate si depozitate in locuri neavenite. Mii de portughezi au inceput azi, 20 martie, o ampla campanie de voluntariat al carei scop este curatarea tarii lor intr-o singura zi.

Dupa Estonia si Lituania, Portugalia este a treia tara care intra in acest program amplu. Dupa luni intregi de pregatiri, proiectul va demara in aceasta sambata. In cadrul programului, tara a fost impartita in 20 de zone, iar in interiorul zonelor mari se afla alte subdiviziuni. Fiecare zona are un coordonator, care s-a ocupat cu strangerea si organizarea voluntarilor.

Un alt lucru interesant este ca intre coordonatorii campaniei din Portugalia se afla si un roman. TOTB va prezenta in zilele care urmeaza un material mai amplu despre actiunea de curatare a Portugaliei, precum si un interviu cu compatriotul nostru implicat in aceasta actiune.

Tags:16 comentarii

 1. Ar trebui sa existe liste ca astea unde sa fie exprimate toate ideile cu privire la ecologie, copiati lista adaugati si voi ce stiti si publicati-o pe net. Nu-i doar important sa vrei, trebuie sa te si informezi.

  Sfaturi pentru protecţia mediului

  Folosiţi bateriile reîncărcabile, după perioada lor de funcţionare ar fi bine să le reciclăm dacă avem în localitate aşa ceva. Bateriile sunt foarte nocive, oricare ar fi ele, telefon, sau alte aparate electronice toate conţin metale grele ce sunt destul de periculoase pentru sănătatea oamenilor (mai multe despre influenţa metalelor grele asupra mediului citiţi „mediul şi sănătatea”).
  Atentie cu gunoiul tehnologic contine substante periculoase, nici medicamentele expirate nu sunt bune pt. mediu, in occident se arunca intr-un cos la farmacii.
  Când mergeţi în natură schimbaţi-vă obiceiul de a rupe florile, admiraţi-le aşezate pe codiţa lor în mediul natural fără să le rupeţi, au nevoie să ajungă la maturitate şi să facă seminţe (în special florile rare). Unele ecosisteme sunt fragile.
  Ciupercile otrăvitoare nu trebuiesc distruse, fac parte din natură şi trebuie să ajungă la maturitate ca să producă spori.
  Când împătimiţii de ciuperci sălbatice comestibile merg să culeagă, ar fi bine să fie dotaţi cu un cuţit bine ascuţit şi să taie ciuperca în loc să o smulgă cu rădăcină. (Exista ciuperci rare pe cale de dispariţie).
  Când ieşim în natură ar trebui să aducem gunoiul generat de noi într-o pungă acasă. Nimeni nu doreşte să viziteze locuri naturale pline de reziduuri.
  Dacă vă place pescuitul şi din întâmplare prindeţi un peşte de o specie rară, fotografiaţi-l pentru a avea dovada trofeului şi lăsaţi-l în libertate, mai mult ca sigur este o specie ameninţată.
  Cand mergeti in locuri naturale nu stresati vietuitoarele cu tipete caracteristice grupurilor de baieti teribilisti.
  Nu aruncati vopseaua lichida la chiuveta, nici in curte pe pamant, prima data trebuie sa se usuce, aruncata solid polueaza mai putin.
  Nu aruncati uleiul de bucatarie pe canalizare pelicula de ulei deasupra apelor impiedica apa sa se oxigeneze si asfixiaza vietatile din ea.

  Sfaturi pentru şoferi – consum redus pentru automobil

  O parte dintre şoferi au un mic defect de condus , tot timpul mişcă uşor volanul forţând servodirecţia să lucreze, servodirecţia îţi ia forţa mecanică necesară de la motor mărind consumul.
  Un alt defect care măreşte consumul de carburant este condusul prea aproape de maşina din faţă, situaţie care ne obligă să frânăm de foarte multe ori.
  Filtrul de aer al motorului dacă este murdar poate mari consumul cu pană la 20%
  Suspensiile maşinii dacă sunt uzate măresc consumul de carburant.
  Motorul nu trebuie turat mult, trebuie să adaptăm treapta cutiei la viteza pe care o are maşina.
  Trebuie să folosim transportul public, consumul în medie este de 8 ori mai mic pe calator transportat.

  Sfaturi pentru un consum energetic mic în casă

  Trebuie să folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decât cele convenţionale şi un timp de funcţionare mult mai lung, iar cele cu leduri au un consum 90% mai mic decat cele clasice (bulb leds)
  Culoarea albă a pereţilor reflectă bine lumina şi putem să avem un bec de consum mic dar acelaşi confort.
  Iarna cu cat crestem temperatura in casa cu atat creste exponential schimbul de caldura cu exteriorul, ex. daca un radiator iti mentine 20grade, cu doua nu ajungi la 40 C ci la 30C.
  Nu uitati ca 13% din caldura se scurge prin dusumea si 15% prin acoperis, si acestea trebuiesc izolate.
  Cumparati-va centrala de condensatie consuma cu pana la 40% mai putin decat cele clasice.
  Montati-va placi solare termice, sunt eficiente si amortizeaza repede investitia, cele mai bune sunt cele cu tuburi la vid, care pot sa faca apa calda chiar si din soare iarana la -10 C.
  Robinetele stricate pot consuma10-30 l in 24h.
  Apa de la robinet este pompată cu energie, un duş mediu consumă 160 litrii iar o baie plină consumă 350 litrii, aici se adaugă şi consumul pentru încălzirea apei. Deci este de preferat duşul pentru un consum mai mic de energie.
  Robinetele de la baie şi bucătărie pot avea instalat un dispozitiv asemănător unei site care are funcţia să introducă în jetul de apă bule de aer, consumatorul nu simte diferenţa, dar consumul de apă scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe de moment.
  Nu folositi detergent in exces, imaginativa miile de camioane de detergent folosit de populatie ca ajunge in rauri, lacuri si panza freatica.
  Nu spalati rufele la mana, conumul este mai mare de apa, nu spalati cu masina aproape goala, nu folositi temperaturi mari, detergentii actuali sunt moderni si spala destul de bine si cu apa rece. Daca se poate flositi bile ecologice, care ionizeaza apa si puteti reduce 50% detergentul.
  Daca aveti gazon cumparati sistem de irigat eficient, nu irigati florile prin inundare, ci prin sistemul cu picaturi.
  Ar fi de preferat ca bărbaţii când se bărbieresc sa nu lase robinetul deschis.
  Orice robinet stricat care picură consumă în medie 17 litrii în 24 ore.
  La bucătărie folosiţi oală sub presiune, se poate economisi până la 50% din energie
  Când se găteşte orice oală trebuie acoperită cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pană la 20%.
  Când se găteşte la cuptor de dorit este să se gătească cât mai multe bucate odată. Dacă lăsăm cuptorul să se răcească va trebui să consumăm o energie iniţială pentru al încinde.
  Nu deschideţi cuptorul dacă nu este necesar, pentru fiecare deschidere de uşă, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
  Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gătit mâncarea, închideţi sursa de căldură a cuptorului, aşa profităm de căldura acumulată.
  Multe persoane obişnuiesc să aprindă aragazul cu câteva minute înainte să aşeze mâncarea pe el. Nu este necesar.
  Nu aşezaţi frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de căldură.
  Încercaţi să ţineţi uşa congelatorului şi frigiderului cât mai puţin timp posibil deschisă.
  Un congelator plin de gheaţă consumă mai mult, gheaţa are un efect izolant pe elementele de răcire.
  Dacă motorul congelatorului şi frigiderului funcţionează fără oprire, ar fi bine să chemaţi specialistul în aparate frigorifice.
  În perioada iernii este posibil conservaţi mâncarea pe balcon şi opriţi frigiderul. Micşorarea cu un grad a temperaturii din frigider măreşte consumul cu 5%.
  Iarna pentru fiecare grad în plus din casă consumul creşte cu 10 %
  Programaţi PC-ul la consum redus.
  Incercati sa cumparati produse alimentare pregatite de langa orasul vostru nu transportate din Australia sau America, un consum energetic inutil.
  Cumparati produsele la varsat, nu ambalate, sunt mai ieftine, si mai eficiente energetic, si nu produc reziduri.
  Mâncarea vegetariană este produsă cu puţin consum energetic faţa de cea animală. (producerea alimentelor de origine animală este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90% . Pe glob defrisam zone imense ca sa plantam vegetale sa crestem animalele ca apoi sa le mancam, procesul fiind foarte costisitor, energetic si de suprafata cultivata. Exista oameni vegetarieni care traiesc bine si fara proteine animale, deci este clar ca omul obisnuit poate trai excelent cu o cantiate mica de proteine de origine animala in plus vegetarienii traiesc de medie 7-8 ani peste media populatiei, proteinele animale produc multe tipuri de cancer.

 2. Cine scrie articole in Hotnews oare stie sa scrie?

  Este foarte bine sa fim informati despre astfel de initiative mai mult decat binevenite si in Romania, dar nu trebuie sa siluim limba romana.

  Remarcati cateva greseli grave intr-un text atat de scurt:
  – portughezi ≠ portugezi
  – campanie […] al carei scop ≠ campanie […] a carui scop
  – Portugalia ≠ Protugalia
  – proiectul demareaza ≠ proiectul se demareaza
  – In cadrul programului tara a fost impartita ≠ In cadrul programului, tara a fost impartita

  Fara cuvinte !

  • E adevărat, e o concentraţie cam mare de greşeli / centimetru pătrat, dar asta nu °înseamnă că nu eşti chiţibuşar.

 3. Intr-o singura zi?
  Ma faceti sa rid…si totusi cred ca de fapt la ei nu prea sint gunoaie.La noi sint GUNOAIE si MIZERII pe tot locul incepind de pe strada si terminind in politica.
  O,,CURATENIE,, de acest gen m-ar interesa si pe mine! ! !

 4. ideea e buna dar exista o prolema. din ce capat incepi sa faci curatenia asta?
  ei oare au inceput dinspre sud spre nord?
  ca daca au facut asa… nu prea au rezolvat nimic. sau au rezolvat doar temporar. pentru ca asta inseamna ca acum toate gunoaiele sunt in nord. iar in scurt timp vor cobora inapoi spre ecuator cu ghetarii

 5. Zi de curatenie..Da,ar fi ceva..Dar ce ne facem ca vin Pastele si 1 Mai si ies bravii romani la iarba verde…Sa te tzii bine!

 6. uita-ti cum au realizat proiectul ! poate si romanii au ceva de invatat de aici, si nu trebuie sa ne zica statul….trebuie sa avem doar vointa si simt civic 🙂 desigur si cineva sa posede logistica necesara.

 7. Constanta.Exista o zona care este acoperita cu gunoaie si resturi de la demolari carate de tigani cu carutele,de la cetatenii care au facut diferite reparatii in case,curti sau chiar construirea altor case noi.Initial acea zona era folosita pentru semanaturi de legume,grau,porumb.Acum toata zona este acoperita de gunoaie,incepand de la 10-15 metri de blocurile de locuinte.De asemeni s-au stabilit cateva familii de tigani care stau intr-o mizerie crasa,cu copii mici,murdari,care stau toata ziua prin gunoaie.Va rog sa veniti sa-i filmati,ca poate asa politia,primaria,precum si cei care se ocupa cu protectia copiilor vor interveni si vor curata gunoaiele si-i goni pe cei stabiliti in zona si care pentru a trai , fura garduri,fura cai pe care ii taie,mananca si sceletul si ce ramane sunt aruncate pe gunoaie, unde sunt mancate de caini maidanezi.Zona se afla in Constanta in sptele blocurilor de pe strada Dionisie cel Mic si in capatul blocului 2A de pe str.Constantin Brancusi.

  • In Romania degeaba s-ar face curatenie luna intr-o zi, ca a doua zi ar fi murdar din nou, incepand numai cu dejectiile cainilor vagabonzi din toate orasele.

 8. Se poate rezolva si la noi:
  1) Profesorii si invatatorii, mai ales acestia, sa primeasca spor de 50% la salariu si o luna de vacanta in plus, pentru efortul de a tine o ora saptamanal de educatie civica privind atitudinea elevului fata de gunoaie. 2) Secarea raurilor si distrugerea spatiilor verzi din tara, pentru a nu mai avea bizonul unde sa-si arunce mizeria pe care o produce. 3) Acordare unui ajutor social celor care vor suferi vreun soc datorita acestei ultime actiuni.

 9. Pingback: Firme luminoase cu leduri pentru agentii imobiliare | Panou publicitar agentie imobiliara

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger