Înaintea unei prezentări publice, e mai bine să nu ne calmăm

0

 Înainte de o prezentare cu public, cei mai mulți dintre noi sîntem anxioși. Impulsul imediat e să încercăm să ne calmăm, să ne spunem vorbe liniștitoare. S-ar părea că nu aceasta e cea mai bună soluție.

 

Cînd se simt anxioși și încearcă să se calmeze, oamenii se gîndesc la tot ce ar putea să meargă prost. Cînd se simt stimulați, incitați, se gîndesc la cît de bine le-ar putea ieși momentul, spune Alison Wood Brooks de la Harvard Business School.

Cîteva experimente conduse de ea arată că e de ajuns să ne spunem cîteva propoziții simple ca să ne influențăm starea – și astfel să ne îmbunătățim performanța.

Într-unul dintre experimente, celor 140 de participanți (63 de bărbați și 77 de femei) li s-a spus să pregătească un discurs public despre motivele pentru care ar fi buni colegi de muncă. Pentru a le crește anxietatea, coordonatoarea le-a filmat prezentările și le-a spus că vor fi evaluate de o comisie. Înainte să înceapă prezentarea, fiecare trebuia să spună sînt calm sau mă simt incitat/emoționat. Cei care spuneau că se simt stîrniți au avut prezentări mai competente și mai relaxate decît cei care au încercat să se convingă că sînt calmi.

Același experiment s-a repetat cu grupuri care erau puse să rezolve o problemă de matematică sau să cînte la karaoke și rezultatele au fost similare.

Felul în care vorbim de sentimentele noastre are o influență puternică asupra felului în care ne simțim, a spus Brooks într-un articol pe această temă din Journal of Experimental Psychology.

E preferabil să ne transformăm anxietatea în ceva asemănător ca stare decît să încercăm să ne calmăm. Chiar dacă la început n-o credem, dacă spunem cu glas tare că sîntem într-o atitudine pozitivă (incitare, nerăbdare de a începe etc), ni se schimbă și atitudinea.

 

Puteți citi și:

Cum luăm decizii când suntem expuși la prea multe informații

Doar pentru că le putem justifica rațional, facem lucruri pe care nu le-am face

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger