În viitor, lucrurile din jurul nostru ar putea fi făcute din materiale vii

0

Cum ar fi dacă lucrurile din jurul nostru ar fi capabile să se mişte, să se modifice, să aibă o viaţă proprie? O cămaşă să fie capabilă să îşi crească singură, la loc, mâneca ruptă. Un fotoliu, să se extindă singur când vrei să îţi întinzi picioarele pe el. O masă, să se autosusţină, dacă o uzi şi să o ţii la soare, exact ca pe o plantă. “Oare cum ar fi?”, întreabă Mashable.

 

 

Întrebarea nu este pusă doar de dragul discuţiei. MIT (Massachusetts Institute of Technology) are, în derulare, o cercetare ştiinţifică menită să dezvolte „materiale vii”, din particule biologice, care să poată fi utilizate pentru relizarea unor obiecte folosite în viaţa noastră de zi cu zi. „Încercăm să creăm aceste materiale vii pentru ca oamenii să le poată folosi în locul celor atât de populare utilizate în prezent. Vrem să speculăm avantajul biologiei, care are capacitatea de a face să crească diverse materiale, cum ar fi lemnul sau oasele”, spune Timothy Lu de la MIT. În opinia lui, această metodă va fi şi mai prietenoasă cu mediul înconjurător şi va solicita o cantitate mai scăzută de energie pentru producţie.

Primul pas înspre scopul ţintit de cercetători a constat în modificarea bacteriei E.coli, în aşa fel încât aceasta să primească informaţie (din surse chimice adăugate) care să o determine să formeze diverse materiale. Un alt pas a fost crearea unor bacterii care „comunicau” unele cu celelalte, pentru a coordona formarea unor diverse materiale, fără intervenţia umană în proces. Dar provocările sunt încă multe şi cercetarea, abia la început. „Din punct de vedere tehnologic, suntem încă departe de folosirea acestor materiale vii în obiectele de zi cu zi, din jurul nostru. Dar aceasta ar putea deveni o realitate în următorii zece ani”, consideră reprezentantul MIT. „Există şi convenţii sociale şi juridice care trebuie dezbătute, pentru că este posibil ca oamenii să nu se adapteze tocmai uşor la aşa ceva. Dar, dacă vom putea folosi celule vii ca să creştem un obiect şi apoi să le îndepărtăm din produsul final, poate oamenii vor fi curioşi să încerce astfel de produse”, conchide cercetătorul.

 

Sursa şi foto: Mashable

 

Puteţi citi şi:

Aplicaţia care te ajută să citeşti un roman în mai puţin de 90 de minute

Oamenii de ştiinţă au transformat o carte în ADN

Japonezii fac o revoluţie în medicina regenerării


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger